Bieloruské úrady v reakcii na západné sankcie uvalené na Kyjev za podporu ruskej invázie na Ukrajinu zmrazili zahraničné podiely v 190 bieloruských spoločnostiach, píše stanica Sky News.

V dekréte zverejnenom na oficiálnom legislatívnom portáli sa uvádza, že akcionári z krajín, ktoré „páchajú nepriateľské akcie proti bieloruským právnickým osobám a/alebo jednotlivcom, majú zakázané nakladať so svojimi akciami“.

Bielorusko je jedinou európskou krajinou, ktorá podporila ruskú inváziu na Ukrajinu, a umožnilo ruským jednotkám vstúpiť na Ukrajinu zo svojho územia.

Britské a kanadské sankcie

Spojené kráľovstvo informovalo, že uvalí na Bielorusko nové ekonomické, obchodné a dopravné sankcie. Nový balík sankcií bude zahŕňať zákaz dovozu a vývozu tovaru v hodnote približne 60 miliónov libier vrátane vývozu tovaru na rafináciu ropy, komponentov pre pokročilé technológie a luxusného tovaru, ako aj zákaz dovozu bieloruského železa a ocele.

Kanada v júni oznámila ďalšie opatrenia voči Bielorusku v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Nové sankcie sú zamerané na 13 jednotlivcov a dva subjekty v Bielorusku, uvádza sa vo vyhlásení kancelárie kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Lukašenko stojí za Putinom

Stanica Sky News pripomenula, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedeľňajšom prejave pri príležitosti oslobodenia Minska sovietskymi jednotkami vyhlásil, že jeho krajina plne stojí za Ruskom v jeho vojenskom ťažení na Ukrajine a že Rusko a Bielorusko „zostanú spolu“.

Lukašenko takisto povedal, že „od prvého dňa" podporoval ťaženie ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine.

Ďalšie dôležité správy

WA 34 Minsk - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko počúva otázky počas rozhovoru s americkou agentúrou Associated Press v Minsku vo štvrtok 5. mája 2022. FOTO TASR/AP    

Belarus President Alexander Lukashenko listens to questions during an interview with The Associated Press at the Independence Palace in Minsk, Belarus, Thursday, May 5, 2022. (AP Photo/Markus Schreiber)
Neprehliadnite

Ukrajinci nás provokujú, na Bielorusko vypálili rakety, tvrdí Lukašenko bez dôkazov