Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Nová autobusová linka zjednodušila Prešovčanom život. Tešia sa najmä starší obyvatelia Prešova
Zdielať na

VIDEO: Nová autobusová linka zjednodušila Prešovčanom život. Tešia sa najmä starší obyvatelia Prešova

PREŠOV / V Prešove jazdí nová autobusová linka číslo 20. Jazdí priamo do areálu prešovskej fakultnej nemocnice. Najmä starší Prešovčania to ocenili.

Ďalšou dobrou správou pre Prešov je, že vďaka zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov sa zachránil pred čiernou farbou v covid automate. Aj tí najstarší Prešovčania, ktorí najviac pamätajú vedia, že ísť autobusom do prešovskej nemocnice znamená, že vás autobus vysadí pred areálom nemocnice. 

"Vonku pred nemocnicou zastaví a potom pešo treba ísť," potvrdil Anton Sedlák, dôchodca z Prešova.  Nazvali to po šarišsky Špitaľská mapka. Midibus s číslom 20 prepojil centrum mesta s areálom nemocnice, v ktorom vznikli tri nové zastávky.

Prešovčania sa novým zastávkam potešili. "Výborne, na to sa teším," povedala Prešovčanka. "Roky sme mali a bola to aj požiadavka mnohých ľudí, hlavne v staršom veku, aby sme zaviedli takýto spoj," povedala primátorka mesta Prešov, Andrea Turčanová. Obyvatelia Prešova si myslia, že zmeny mali byť vykonané už dávno.  

Obyvatelia hovoria, že nemocnicu treba obísť a ísť hore do kopca. Niektorí na dopravu k lekárovi využívajú radšej taxík. "Je to svojím spôsobom skúška správnosti, pretože verejná hromadná doprava má prínos vtedy, ak je komfortná, chodí na čas a ľudí privezie čo najbližšie k cieľu a dáva im dôvod využívať práve hromadnú dopravu, nie taxíky, alebo osobné autá" potvrdil Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska. 

Nemocnica očakáva, že sa vďaka midibusom aspoň z časti odbremenia preťažené parkoviská. Nemocnica, kde prichádzajú denne tisíce ľudí má 600 parkovacích miest. "To zďaleka nestačí. V nemocnici je zamestnaných 2500 ľudí," povedal Ľubomír Šarník, riaditeľ Fakultnej nemocnice JA Reimana v Prešove. 

Nemocničný spoj prichádza v čase tretej vlny pandémie, keď aj prešovský región patrí za posledné dni medzi tie s vyšším počtom pozitívnych prípadov. Prešovská radnica dokonca vyzývala ľudí nad 50 rokov, aby sa dali zaočkovať. Pomohli by tak Prešovu, aby sa na covid automate vyhol čiernej farbe. A zdá sa, že sa to podarilo, a nielen v Prešove. "Dva okresy by boli v čiernej fáze, konkrétne Prešov a Žilina. Vďaka zaočkovanosti nad 50 rokov sú v bordovej," potvrdil Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy