Švédska ministerka podpísala žiadosť o vstup krajiny do NATO

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová v utorok ráno podpísala žiadosť krajiny o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). TASR správu prevzala zo stanice CNN.

17.05.2022 10:43 , aktualizované: 17:03
Ann Lindeová Foto:
Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová pri podpise švédskej žiadosti o členstvo v NATO na ministerstve zahraničných vecí v Štokholme v utorok 17. mája 2022.
debata (12)

Tento akt predstavuje oficiálny krok Štokholmu smerujúci k členstvu vo vojenskej aliancii vedenej Spojenými štátmi a ukončuje desaťročia vojenskej neutrality Švédska. Zmenu v postoji vyvolala invázia Ruska na Ukrajinu, čo spôsobilo celkový dramatický vývoj v európskej bezpečnosti a geopolitike.

„Je to veľmi veľký, veľmi závažný krok a máme pocit, že sme dospeli k záveru, ktorý je pre Švédsko najlepší,“ uviedla Lindeová. „Nevieme, ako dlho to bude trvať, ale počítame, že to potrvá rok,“ dodala.

Fínsko a Švédsko podajú žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii v stredu, oznámila v utorok poobede švédska premiérka Magdalena Anderssonová. „Som rada, že sme sa rozhodli ísť rovnakou cestou a môžeme to spraviť spoločne,“ povedala Anderssonová v Štokholme na spoločnej tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöom, informovala agentúra AFP.

Záložníci, Fínsko, armáda Čítajte viac Čo ponúknu Fíni a Švédi NATO? Mohutné delostrelectvo aj silné loďstvo

Anderssonová už v pondelok oznámila, že krajina sa musí pripojiť k NATO spolu so susedným Fínskom, aby sa „zaistila bezpečnosť švédskych obyvateľov“.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že vstup oboch severských krajín do NATO nebude pre Rusko hrozbou, ale vojenské rozšírenie územia (aliancie) bude „určite príčinou našej reakcie“.

Členské krajiny NATO

Zoznam členských krajín NATO (v súčasnosti má 30 členov) a dátum ich vstupu:

  • 4. apríla 1949 – dvanásť zakladajúcich členov Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Kanada, Luxembursko, Nórsko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty, Taliansko
  • 18. februára 1952 – Grécko, Turecko
  • 6. mája 1955 – Nemecko
  • 30. mája 1982 – Španielsko
  • 12. marca 1999 – Česká republika, Maďarsko, Poľsko
  • 29. marca 2004 – Bulharsko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko
  • 1. apríla 2009 – Albánsko, Chorvátsko
  • 5. júna 2017 – Čierna Hora
  • 27. marca 2020 – Severné Macedónsko
Zdroj: www.nato.int
NATO – čo to je, čomu slúži a ako pomáha

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #Švédsko #vojna na Ukrajine #Ann Lindeová