Proruskí separatisti v Rusmi okupovanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol zhabali dve nákladné lode plaviace sa pod vlajkami tretích krajín. Separatisti zároveň vyhlásili, že obe plavidlá sa stali „majetkom štátu“, píše The Guardian.

Štátny majetok

Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) - pokladanej slobodným svetom za proruský kvázištát - dvom dotknutým prepravným spoločnostiam oznámili, že ich plavidlá sa stali predmetom „vyvlastnenia hnuteľného majetku“, u ktorého došlo k vynútenému prevodu na majetok DĽR. Samozrejme bez nároku na vyplatenie odškodného ich majiteľom.

Spoločnosť vlastniaca loď na sypký materiál Smarta plaviacu sa pod libérijskou vlajkou - jedno z dvojice ukradnutých plavidiel - uviedla, že ju o zhabaní lode informovali 30. júna. Postup proruských separatistov zároveň označila za nezákonný a „odporujúci všetkým normám medzinárodného práva“.

Mesiac v zajatí

Spoločnosť takisto uviedla, že loď sa stala terčom ostreľovania 20. marca a 19 členov jej posádky ruskí vojaci násilne odvliekli do Donecka, aby ich o mesiac neskôr prepustili.

Druhým plavidlom, ktorého sa doneckí separatisti zmocnili, je loď Blue Star I plaviaca sa pod panamskou vlajkou. Bližšie informácie o jej osude však nie sú známe.

Viac ako 80 lodí

Medzinárodná námorná organizácia (IMO) vyhlásila, že „vie prinajmenšom o jednej lodi, ktorá opustila Mariupol, ale takmer nič iné sa nezmenilo“. Z údajov IMO vyplýva, že v ukrajinských prístavoch uviazlo viac ako 80 lodí plaviacich sa pod cudzími vlajkami.

Ďalšie dôležité správy

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin
Neprehliadnite

Šéf Dumy označil Ukrajinu za „teroristický štát". V Donbase majú byť referendá