Na hlavný obsah

Odľahlé ostrovné štáty Karibati a Samoa vyhlásili prvý lockdown od začiatku pandémie

Kiribati patrí medzi najodľahlejšie miesta na Zemi.

Odľahlé ostrovné štáty Karibati a Samoa vyhlásili prvý lockdown od začiatku pandémie
Obyvatelia vychádzajú z domu. Foto: TASR

Dva roky sa im koronavírusová pandémia vyhýbala, aktuálne sa ale odľahlé ostrovné štáty Kiribati a Samoa rozhodli vyhlásiť vôbec prvý lockdown pre nárast počtu infikovaných ochorením COVID-19. Koronavírus bol odhalený u cestujúcich z medzinárodných letov, uviedla agentúra AFP.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pritom Kiribati doteraz od začiatku pandémie neoznámilo žiadny prípad infekcie, Samoa informovala o dvoch infikovaných.

Kiribati otvorilo letisko pre medzinárodné lety po desiatich mesiacoch, hneď v prvom lete malo pozitívny test 36 pasažierov z celkových 54. Od nich sa infikovali ďalší štyria ľudia, uviedla britská BBC. Všetci cestujúci sú teraz pod dohľadom zdravotníkov, všetci boli plne očkovaní, uviedla tamojšia vláda.

Väčšina populácie je zaočkovaná

Koronavírusová uzávera začala v ostrovnom štáte platiť v sobotu (22. 1.), ako dlho potrvá, nie je jasné. Podľa nových pravidiel ľudí vyzvali, aby sa držali doma a zakázané boli všetky zhromaždenia. Obyvatelia môžu von len kvôli nákupu nevyhnutných potrieb, a to od 6:00 do 14:00.

„Jediný spôsob, ktorým môžeme s vírusom bojovať, je kompletná vakcinácia,“ uviedol úrad kiribatského prezidenta. „Vyzývame verejnosť, aby dokončila očkovanie a ochránila tak seba i svoje rodiny,“ dodal.

„Ako rodičia sa bojíme o svoje deti, pretože na rozdiel od nás nie sú očkované a na ostrove nemajú prístup k žiadnej vakcíne,“ povedal pre Guardian učiteľ a otec troch detí Kareaua Nawaia.

Minulý mesiac kiribatská vláda uviedla, že 93,4 % populácie vo veku 18 a viac rokov dostalo prvú dávku vakcíny proti covidu, ale iba 53,1 % dostalo druhú dávku.

Súostrovie Kiribati patrí medzi najodľahlejšie miesta na Zemi. Najbližší kontinent, Severná Amerika, sa nachádza vo vzdialenosti asi 5 000 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet