Komentár Ľubomíra Jaška: Ľahšie si vyklikáte pôžičku ako vakcínu
27.1.2021 19:00
akt. 22.06.2021 04:22

Komentár Ľubomíra Jaška: Ľahšie si vyklikáte pôžičku ako vakcínu

Uložiť článok
O plošnom testovaní, odpusťte skríningu, je už zbytočné sa doťahovať. Čo bolo bolo, teraz je témou a skúškou schopností štátu organizácia očkovania.

Áno, mohli sa pripraviť

Z masového testovania jeho hlavní organizátori (alebo skôr ideológovia, lebo prakticky ho zorganizovali starostovia) “vyťažili” nespoľahlivé čísla, ktoré následne obúchali o hlavu všetkým, ktorí chceli už dostupné dáta analyzovať na úrovni doby.

Aspoň tak kvalitne a dôsledne ako si banky analyzujú skupinu žiadateľov o úvery alebo televízne stanice zloženie svojich divákov, aby nepúšťali psychodrámy tým, ktorí chcú lacné telenovely.

Nevydalo - premiér si znovu pokreslil vlastné grafy a mapky. Dobre, poďme ďalej.

Jasnou skúškou štátu sa ukazuje očkovací projekt. Je zrejmé, že aj bez veľkej mediálnej kampane najlepšie zapôsobila ochota ľudí pridať sa k masovému hnutiu. Odporcov vakcíny počuť menej a problémom je skôr to ako si objednať voľný termín.

Výčitka „mohli sa na očkovanie už dávno pripraviť” je únavná, ale pravdivá. Nič nebránilo zodpovedným, aby počas voľnejších mesiacov, keď si aj vírus dal dovolenku, zapracovali aspoň na slušne rezervačnej aplikácii.

„Nedá sa”

Na prípravu takéhoto nevyhnutného nástroja neboli potrebné kamióny vakcín, ani presné dátumy a miesta očkovania.

Stačilo sa poriadne zamyslieť, kto a ako bude objednávky prijímať. Nič nebránilo tomu, aby niekto vymýšľal použitie dostupných údajov zo zdravotných poisťovní. A pripravil spôsoby, akým sa postarať napríklad o nemobilných.

Alebo dizajnovo a technologicky tvoril prívetivé webové prostredie pre všetkých, ktorí ho budú potrebovať. Bez hlúpych a trápnych chýb, kvôli ktorým poniektorí skôr dostanú infarkt ako zomrú na covid.

Je pravda, že problémom sa v tejto fáze nevyhli ani v iných krajinách. A určite to nie je iba vina tvrdohlavého premiéra a jeho podržtašiek. Pôvodné ambície únie pri zaobstarávaní vakcín sa tiež rozpadávajú, ale žiadna lepšia cesta k vakcínam pre Slovensko dispozícii nie je.

To je už vysoká politika. Bežného človeka trápi v tejto chvíli to ako sa doklikať k svojmu prežitiu.

Žiaľ, štát takto fungoval a funguje roky, hrozné pomyslieť - vlastne už desaťročia. Neponúka služby, ale ťažkosti. Nevymýšľa uľahčenie, ale zbytočné komplikácie. Chce všetko zastrešovať, a keď sa majú informačne spojiť dve štátne inštitúcie, zaznie večné „nedá sa”.

Otázkou zostáva, či si tieto veci dokážu uvedomiť tí, ktorí sa nevyliečiteľne cítia byť majstrami sveta. 

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Koronavírus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.