Aktuálne 29. júl 2021

OH v Tokiu Slovensko má prvú medailu! Rehák Štefečeková získala v trape zlato

TASR Postoj
TASR Postoj

Pre slovenskú strelkyňu je to jej najvýraznejší úspech v kariére a tretia medaila z olympiády.

Pre slovenskú strelkyňu je to jej najvýraznejší úspech v kariére a tretia medaila z olympiády.

TASR Postoj

TASR

Postoj

Slovensko má prvú medailu! Rehák Štefečeková získala v trape zlato
Zuzana Rehák Štefečeková. Foto - TASR/Martin Baumann

Slovensko sa dočkalo prvej medaily na olympiáde v japonskom Tokiu. Slovenská strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková získala v trape zlatú medailu.

Je to jej najvýraznejší úspech v kariére a tretia medaila z OH. V rovnakej disciplíne získala striebro v roku 2008 v Pekingu i v roku 2012 v Londýne.

V šesťčlennom finále trafila Rehák Štefečeková 43 z 50 terčov a v novom systéme súťaže stanovila olympijský rekord. V záverečnom boji o zlato zdolala Američanku Kayle Browningovú (42). Bronz patrí Alessandre Perilliovej zo San Marína, ktorá získala pre svoju krajinu vôbec prvú medailu v histórii OH.

„Prežívam obrovskú radosť. Som rada, že som finále takto zvládla a konečne som aj sama sebe dokázala, že vo finále viem zastrieľať. Veľmi sa teším, že som si udržala chladnú hlavu, vydržala až do konca a je z toho zlatá medaila,“ povedala Rehák Štefečeková pre RTVS v prvej reakcii po svojom triumfe.

Slovenská olympionička sa vo finále tešila zo zlata predčasne, no potom musela trafiť ešte raz: "Ja som to mala inak spočítané, už pred predposledným terčom som si myslela, že už som olympijská víťazka, ale až keď som dostrieľala, som videla, že to bolo len o jeden terč. Ani tréner sa hneď netváril tak, že som už vyhrala. Preto som sa sústredila na to, aby som trafila posledný terč. Ale ja sa nikdy neteším dopredu, u nás to je zradné."

Čerstvá olympijská víťazka sa tesne po pretekoch ešte neoddala emóciám, slzy šťastia sa jej liali po tvári až na medailovom ceremoniáli. "Je to skvelý pocit, ale sú to také isté preteky ako aj iné, len mediálne známejšie. Ja viem, že to znie čudne. Ale som rada, že som potešila ľudí," dodala na záver čerstvá olympijská víťazka.            

Slovenská reprezentantka postúpila do finále z prvej priečky v novom svetovom rekorde 125 bodov. Ako prvá strelkyňa v histórii dosiahla v eliminácii maximálny nástrel a prekonala výkon 123 Fínky Satu Mäkeläovej-Nummelovej z marca 2019.

Jej bezchybná séria sa skončila až v piatom finálovom výstrele na méte 129 a hoci potom na chvíľu prepustila vedúcu priečku Browningovej, v závere ukázala najpevnejšie nervy.

Tridsaťsedemročná Rehák Štefečeková je v individuálnom trape dvojnásobná majsterka sveta z Mníchova 2010 a Čchangwonu 2018. Na svetovom šampionáte v kórejskom stredisku vybojovala zlato aj v disciplíne mix trap s Erikom Vargom, spolu triumfovali aj na Európskych hrách 2015 v Baku. Dvakrát získala individuálny titul majsterky Európy v trape.

V sobotu sa ešte v Tokiu spolu s Erikom Vargom predstavia v mix trape.

Foto: TASR/Martin Baumann

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia