Video: Slávna petržalská holubica opäť 'lieta'

Po dlhom čase opäť víta návštevníkov Petržalky od južnej strany novozrekonštruovaná Holubica mieru. V polovici júna sa po vysporiadaní vlastníckych práv dokončila komplexná rekonštrukcia umeleckej dominanty mestskej časti Bratislava-Petržalka z dielne známeho sochára Karola Lacka.

06.08.2022 17:00
Holubica mieru Foto:
Monument Holubica mieru v bratislavskej Petržalke.
debata (4)
VIDEO: Pozrite si vynovenú holubicu mieru v Petržalke. Viete, kde sa nachádza?
Video

Proces obnovy sochárskeho diela opísala mestská časť. „Celá plocha sochy – približne 130 m2 zvnútra a 130 m2 zvonku – tak bola obrúsená takzvaným kartáčovaním, aby nové nátery a farby v pôvodných odtieňoch lepšie priľnuli k jej oceľovému povrchu. Zhrdzavené plochy boli tiež očistené, odmastené či podľa potreby zatmelené, pričom následne majstri reštaurátori použili tri druhy špeciálnych náterov,“ podrobne informuje mestká časť Petržalka o postupe prác.

Investícia 16-tisíc eur je priamo z rozpočtu mestskej časti a dotáciu dostali v sume 7-tisíc od Bratislavského kraja. „Teší nás, že po dlhých rokoch sa práve Petržalke podarilo na obnovu krásnej a 18 metrov vysokej plastiky získať potrebné finančné prostriedky, vo veľmi krátkom čase zabezpečiť potrebných odborníkov a rekonštrukciu i zrealizovať,“ hovorí na margo úspešného projektu zástupkyňa petržalského starostu Iveta Jančoková.

Aktuálne čerstvo zrekonštruované dielo svieti v zelených farbách Petržalky, no pri vhodných príležitostiach by Petržalka rada jeho osvetlenie zmenila v snahe prejaviť vďaku, podporu, upozorniť na spoločenský problém, alebo pripomenúť dôležité udalosti nielen z našich dejín.

Behom na dlhé trate ostáva vysporiadanie majetkoprávnych vzťahov a zaradenie priamo pod majetok mestskej časti. Odozva obyvateľov je pozitívna. „Oceňujú, že sa postupne čoraz viac investuje aj do obnovy kultúrnych pamiatok, ktorých v petržalskom katastri nie je až tak veľa,“ uviedla nakoniec mestská časť Petržalka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #socha #holubica mieru
Články podľa značiek