Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Problémy s hlásením sa na očkovanie: Ministerstvu zdravotníctva skolabovalo call centrum
Zdielať na

Problémy s hlásením sa na očkovanie: Ministerstvu zdravotníctva skolabovalo call centrum

BRATISLAVA / V utorok spustilo ministerstvo zdravotníctva registráciu záujemcov v tretej fáze očkovania. Ide o ľudí starších ako 75 rokov. Záujem bol už po pár hodinách vyšší, než sú možnosti reálne očkovať. Vo väčšine vakcinačných centier sa na očkovanie títo ľudia nedostanú zrejme ešte dlho. Ministerstvu zdravotníctva dokonca skolabovalo call centrum, na ktoré sa v jednej sekunde chcelo dovolať až 500 ľudí.

Prihlásiť svojich starých rodičov, či rodičov a príbuzných nad 75 rokov na očkovanie sa mnohým ľuďom od utorka vôbec nedarí. Väčšina očkovacích centier je beznádejne plná do 12. februára. "Skúšam od včera zaregistrovať mamu na očkovanie 75+, ale termíny do 5. febriára 2021 sú obsadene a všetky ostatné dni, t.j. víkend aj pracovne dni na stránke vypíše, že majú zatvorené. Ide o očkovacie miesta všetky v Bratislave, Trnave, Galante a Dunajská Streda. Telefonicky sa tiež nedá zaregistrovať je iba jedno číslo. Písal som aj na ministerstvo zdravotníctva, ale odpoveď žiadna. Na čo potom spúšťajú očkovania, keď nie sú na to pripravení?" píše sa v jednom zo správ našich divákov.

Za situáciu sa v utorok večer ospravedlňoval aj minister zdravotníctva. Tomu záujemcovia o zaregistrovanie sa doslova zaplavili ministerské linky. "Došlo k preťaženiu call centra ministerstva zdravotníctva. Nápor na linky vzrástol až na 500 hovorov v jednej sekunde. Ministerstvo zdravotníctva navyšuje kapacity, do konca týždňa by call centrum malo zvládať denne 5000 hovorov," ozrejmila hovorkyňa zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Po pár hodinách sú termíny preč, týmto sa chcem ospravedlniť a poprosiť ľudí o trpezlivosť," vyjadril sa minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Dôvodom, prečo sa nedá prihlásiť je podľa neho nedostatok zásob očkovacích látok. A s tým bude Slovensko zápasiť najbližšie týždne.



Očkovanie proti Covidu si mohol v stredu pán František dať k narodeninám. Systém mu to však neumožnil. "Ja som už 77 rokov dovŕšil teraz, akurát včera, od malička som bol vždycky očkovaný, aj teraz by som sa veľmi rád dal zaočkovať," povedal František, 77-ročný dôchodca. Pán František poprosil svoju lekárku, aby ho zaregistrovala. "Od včera sa násobne zvýšil počet telefonátov ohľadom indikácie a spôsobu očkovania proti Covid-19. Pokúšala som sa niektorých, ktorí nemajú prístup na internet zaregistrovať aj sama, ale bohužiaľ, všetky termíny sú obsadené," vyjadrila sa Svetlana Hadvabová, klinická imunologička a alergologička, Komárno. "V každom prípade ja chcem byť očkovaný," skonštatoval František.

Podobných prípadov je veľa. Minister zdravotníctva sľubuje, že termínov bude viac. Problémom však ostáva dodávka vakcín. Mobilný očkovací tím však v stredu predsa len už ľudí nad 75+ očkoval. Pri príležitosti pamätného dňa obetí holokaustu (Medzinárodného dňa holokaustu) dostali vakcínu ľudia, ktorí holokaust prežili.

Na očkovanie však stále čakajú aj mnohé zariadenia sociálnych služieb, ktoré síce klientov zaregistrovali, na termín však stále čakajú. V niektorých zariadeniach majú síce svojho lekára, no chýba to najdôležitejšie. Stále nedostali vakcíny. "My si uvedomujeme, že proces zaočkovania je v celej krajine logisticky náročný, neostáva iné, len čakať, že sa k tomu dostaneme a teda aj k oslobodeniu z ohrozenia Covidom. Na to sa tešíme," vyjadrila sa Zuzana Fabianová, generálna manažérka komplexu zariadení a služieb. "Keď vidím, že ten odporný koronavírus, čo robí, som si povedala, že zaočkovať sa dám," povedala Klára, klientka ZSS Slnečný dom Humenné.





Súvisiace články

Najčítanejšie správy