V Rusku zadržala polícia viac ako 300 protestujúcich podporujúcich Navaľného

TASR
TASR

Väznený opozičný politik Alexej Navaľný drží už tretí týždeň hladovku. Skupina expertov OSN vyjadrila znepokojenie nad zhoršujúcim sa zdravotným stavom kritika Kremľa.

Väznený opozičný politik Alexej Navaľný drží už tretí týždeň hladovku. Skupina expertov OSN vyjadrila znepokojenie nad zhoršujúcim sa zdravotným stavom kritika Kremľa.

TASR

TASR

Už viac ako 300 protestujúcich zadržala v stredu polícia na demonštráciách v ruských mestách na podporu väzneného opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý už tri týždne drží hladovku a je v zlom zdravotnom stave. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nezávislú monitorovaciu a ľudskoprávnu organizáciu OVD-Info.

Protesty v Moskve a Petrohrade sa majú začať o 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ). Moskovské hlavné námestie neďaleko Kremľa uzavreli a v centre mesta rozmiestnili desiatky policajných vozidiel. Už predtým vyšli do ulíc davy ľudí na Ďalekom východe krajiny - v oblasti Uralu a na Sibíri v mestách Novosibirsk, Irkutsk a Tomsk -, ktorí skandovali heslá kritické voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi a požadovali Navaľného prepustenie. Podľa údajov OVD-Info zadržali už najmenej 325 ľudí.

Navaľného spojenci na Twitteri zverejnili videá, na ktorých počuť protestujúcich na námestiach veľkých miest kričať slogany ako napríklad "Putin je vrah" či "Dolu s cárom". Protestujúci obviňujú štátnych predstaviteľov z porušovania ľudských práv a tvrdia, že kritik Kremľa Navaľnyj bol uväznený z pomsty za jeho vyjadrenia. "Snažil sa hovoriť o bezpráví, ktoré vláda pácha," povedal pre AFP jeden z protestujúcich vo Vladivostoku.

Členovia Navaľného Fondu boja s korupciou (FBK), ktorý chce prokuratúra označiť za "extrémistickú" organizáciu, uviedli, že aktuálne protestné zhromaždenia môžu byť na nadchádzajúce roky tými poslednými. FBK ich zvolal v súvislosti so zhoršujúcim sa zdravotným stavom Navaľného a mali by sa konať v 180 mestách. Ruská polícia v stredu ráno v Moskve pred začatím protestov zadržala Navaľného hlavnú spolupracovníčku Ľubov Soboľovú a hovorkyňu Kiru Jarmišovú.

"Alexejovo zdravie sa prudko zhoršilo a je v dosť kritickom stave. Lekári hovoria, že na základe výsledkov testov by ho mali prijať na jednotku intenzívnej starostlivosti," povedal pre agentúru AP Vladimir Ašurkov, výkonný riaditeľ FBK.

Navaľného v pondelok premiestnili z trestaneckej kolónie vo Vladimirskej oblasti, približne 100 kilometrov východne od Moskvy, do zdravotníckeho zariadenia v inej kolónii v tej istej oblasti.

Jeho lekári ešte v sobotu informovali, že stav 44-ročného Navaľného je kritický a čoraz viac mu hrozí zlyhanie obličiek, pričom prakticky kedykoľvek u neho môže nastať zastavenie srdcovej činnosti a teda aj smrť.

Opozičného politika zatkli v januári hneď po príchode do Ruska z Nemecka, kde sa niekoľko mesiacov liečil a zotavoval po takmer smrteľnej otrave nervovoparalytickou látkou.

Navaľnyj si odpykáva dva a pol roka v trestaneckej kolónii za porušenie pravidiel podmienečného trestu, ktorý dostal za spreneveru. Navaľnyj vyhlasuje, že ide o politicky motivovanú kauzu.

OSN je znepokojená

Skupina ľudskoprávnych expertov OSN vyjadrila v stredu znepokojenie nad zhoršujúcim sa zdravotným stavom väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného a vyzvala na jeho urgentný prevoz do zahraničia, aby mu mohla byť poskytnutá adekvátna lekárska starostlivosť. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sme hlboko znepokojení tým, že pána Navaľného držia v podmienkach, ktoré by sa dali považovať za mučenie či kruté, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie či trestanie," uviedli odborníci, ktorých vyjadrenie však nie je stanoviskom OSN.

"Sme presvedčení, že život pána Navaľného je vo vážnom ohrození," varovali štyria nezávislí experti venujúci na otázkam slobody vyjadrovania, mučenia, mimosúdnych popráv a právu na fyzické a duševné zdravie.

Ruských predstaviteľov vyzvali, aby zaistili Navaľnému "prístup k jeho vlastným lekárom a umožnili mu evakuáciu do zahraničia z dôvodu nevyhnutnej lekárskej starostlivosti. Zdôraznili, že "ruská vláda je počas výkonu trestu zodpovedná za Navaľného život a zdravie".

Experti OSN tiež poukázali na predchádzajúce rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), podľa ktorých "neexistuje nijaký právoplatný základ na Navaľného zatknutie, súd či uväznenie v Pokrove".

Výzva bola zverejnená v deň, keď sa v Rusku konajú masové protesty na podporu Navaľného, na ktorých už zadržali viac ako 320 ľudí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia