Denník N

Jánošík a Tiso

Foto – TASR
Foto – TASR

Varínčanka Lenka Ticháková sa zatiaľ bez úspechu snaží o to, aby nemusela žiť na ulici pomenovanej po vojnovom zločincovi.

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Hľadať spojitosť medzi Jozefom Tisom a Jurajom Jánošíkom je určite bizarné. Do istej miery ich spája maximálne to, že sú obaja významnými postavami slovenskej histórie. Prakticky ich však spája Varín, obec ležiaca neďaleko Žiliny na pravom brehu Váhu. Vo Varíne krstili Jánošíka, ale nič ho tam nepripomína. Vo Varíne sa, naopak, Tiso nikdy neobjavil, napriek tomu je tam po ňom pomenovaná ulica. Jediná ulica na Slovensku, ktorá nesie meno odsúdeného vojnového zločinca. Zmeniť to chce miestna poslankyňa a lekárnička Lenka Ticháková.

„Vždy sa na mňa na úradoch tak divne pozrú, keď sa pýtajú na adresu a ja poviem Varín, ulica Jozefa Tisa,“ opisuje Lenka Ticháková nepríjemný pocit. Tisa považuje za zločinca, ktorý má na svedomí životy hŕby ľudí, a to jej ako dôvod na premenovanie ulice stačí. Problém je, že na ulici nebýva sama a jej susedia nemajú na vec rovnaký názor. V lepšom prípade sa vyhovoria na to, že ak sa zmení adresa, budú si musieť vymeniť občiansky preukaz, v horšom prípade rovno povedia, že im Tiso neprekáža alebo že to predsa „vtedy nebolo také čiernobiele, ako sa dnes hovorí“.

Rovnaké skúsenosti som nadobudol pred tromi rokmi, keď som ulicou Jozefa Tisa prechádzal a pýtal sa domorodcov. Ulica dostala svoj názov v decembri 1993, nasledoval súdny spor medzi odporcami a navrhovateľom, ktorým bola obec Varín. Premenovanie ulice síce rôzne komisie a odborníci neodporučili, napriek tomu sa tak stalo. Predtým niesla meno málo známeho hrdinu Slovenského národného povstania Ladislava Pfliegla.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie