Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj a Macron hovorili o situácii po zničení Kachovskej priehrady

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson 7. júna 2023. Foto: TASR/AP

Prezidenti diskutovali aj o možnosti využitia medzinárodných mechanizmov na vyšetrenie tejto udalosti.

Kyjev 7. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu telefonicky hovoril so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom o situácii v Chersonskej oblasti po zničení Kachovskej priehrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obaja lídri hovorili o "environmentálnych a humanitárnych dôsledkoch ruského teroristického činu", napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnej sieti. Zároveň zdôraznil naliehavé potreby Ukrajiny na "eliminovanie katastrofy".

Prezidenti diskutovali aj o možnosti využitia medzinárodných mechanizmov na vyšetrenie tejto udalosti.

Macron neskôr na sociálnej sieti uviedol, že Francúzsko v najbližších hodinách pošle Ukrajine potrebnú pomoc, aby mohla lepšie reagovať na zničenú priahradu. "Francúzsko odsudzuje tento brutálny čin, ktorý ohrozuje obyvateľstvo," napísal.

Ukrajinský prezident Macronovi poďakoval za možnosť zúčastniť sa na minulotýždňovom summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku a za podporu na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

Obaja lídri sa dohodli na pokračujúcej obrannej spolupráci najmä pri ochrane ukrajinského vzdušného priestoru. "Tešíme sa na čo najskorší začiatok výcviku ukrajinských pilotov" na obsluhu stíhačiek F-16, uviedol Zelenskyj.

Prezidenti hovorili aj bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, očakávaniach od júlového summitu NATO vo Vilniuse a prípravách mierového summitu.