Denník N

Graf dňa: Inflácia v Česku sa má vrátiť k dvom percentám už v polovici budúceho roka

  • Česká národná banka predpovedá, že inflácia vyvrcholí v januári, potom začne postupne klesať a pod 2 percentá sa dostane v prvej polovici roku 2024.
  • Centrálni bankári nechali základnú úrokovú sadzbu na úrovni 7 percent, aj keď prognóza hovorila v prospech jej ďalšieho zvýšenia. 

Inflácia v Česku by sa mala vrátiť pod dvojpercentný cieľ už v prvej polovici budúceho roka, omnoho skôr ako na Slovensku. Česká národná banka (ČNB) si tým je natoľko istá, že tento týždeň ignorovala odporúčania svojho analytického tímu, podľa ktorého by sadzby mali v prvom štvrťroku 2023 ešte výrazne vzrásť.

Aj keď rast spotrebiteľských cien síce v januári pravdepodobne vystrelil na 17,6 percenta, už tento mesiac by sa mal začať postupný pokles inflácie až na 2 percentá v druhom štvrťroku 2024, ukazuje Graf dňa z aktuálnej prognózy ČNB. Na porovnanie, inflácia na Slovensku zostane od dvojpercentného cieľa vzdialená aj v 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Inflácia

Investovanie a úvery

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie