V utorok popoludní vyšla správa, že Rusko od začiatku augusta pozastavilo vývoz ropy cez južnú časť ropovodu Družba pre problémy súvisiace s tranzitnými poplatkami. Informovala o tom agentúra Reuters na základe zdrojov oboznámených so situáciou.

Podľa týchto zdrojov platba od ruského ropovodného monopolu Transnefť ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodu Ukrtransnafta neprešla. Podľa agentúry RIA Novosti spoločnosť Transnefť potvrdila pozastavenie toku ropy z Ruska cez južnú vetvu ropovodu Družba. Gazprombank, ktorá má platby na starosti, podľa agentúry Reuters oznámila, že peniaze sa vrátili z dôvodu reštrikcií zo strany Európskej únie. Spoločnosť Ukrtransnafta podľa Reuters na žiadosť o vyjadrenie nereagovala.

Zatiaľ čo ruský prevádzkovateľ ropovodu Transnefť uviedol, že na severnú časť ropovodu Družba, ktorá vedie cez Bielorusko do Poľska a Nemecka, to nemalo žiadny vplyv, južná časť tohto prepojenia bola 4. augusta odstavená, pripomína agentúra Bloomberg.

Na Slovensko ruská ropa netečie

Slovenský prepravca ropy Transpetrol aj bratislavská rafinéria Slovnaft potvrdili, že ropa netečie ani na Slovensko. Rafinérie Slovnaft a jej materská spoločnosť MOL preto iniciovali rokovania s ukrajinskou i ruskou stranou, že by spomínané poplatky v záujme obnovenia dodávok ropy uhradili.

Dohoda spoločností Transnefť a Ukrtransnafta o tranzite ruskej ropy cez ukrajinské územie podľa agentúry Bloomberg vyžaduje, aby boli tranzitné poplatky uhradené s predstihom a v plnej výške. Firma Transnefť uviedla, že sa snaží získať povolenie na realizáciu transakcie a že tiež skúma alternatívne možnosti, ako poplatky uhradiť.

Rusko cez južnú vetvu dodáva približne 250-tisíc barelov ropy denne. Hlavnými odberateľmi sú maďarská spoločnosť MOL a Unipetrol, kontrolovaný firmou PKN Orlen. Dodávky do Poľska a Nemecka cez územie Bieloruska však pokračujú bez zmien.

Rusko už v minulosti obvinilo medzinárodné sankcie z obmedzenia toku zemného plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1. Podobné prerušenie tokov ropy by prehĺbilo energetickú krízu v regióne, zvýšilo tlak na infláciu a posilnilo riziko recesie, zdôraznila agentúra Bloomberg.

Mechanizmus platby

Zmluva medzi spoločnosťami Transnefť a Ukrtransnafta vyžaduje 100-percentnú predplatbu za tranzitné toky. Zatiaľ čo ruský prevádzkovateľ ropovodu zaplatil augustový tranzitný poplatok 22. júla, peniaze dostal späť 28. júla, uviedla spoločnosť Transnefť. Slovenský prevádzkovateľ ropovodu Transpetrol v samostatnom vyhlásení potvrdil, že platba Transnefti neprešla a banka ju spoločnosti vrátila.

Európske banky zapojené do transakcie nie sú podľa Transnefti oprávnené prijímať vlastné rozhodnutia o cezhraničných platbách z Ruska pre sankcie a potrebujú súhlas svojich národných regulačných orgánov.

Ruský prevádzkovateľ ropovodu uviedol, že sa obrátil „na oprávnenú banku so žiadosťou o ďalší prenos informácií európskemu regulačnému orgánu s cieľom získať povolenie na vykonanie zúčtovania podľa dohody s Ukrtransnaftou". Zároveň hľadá alternatívne spôsoby prevodu finančných prostriedkov.

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy a v Bielorusku sa delí do dvoch vetiev - severná vedie do Poľska a Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračné foto.
Neprehliadnite

V Rusku sa ktosi pokúsil vyhodiť do povetria časť ropovodu Družba, informuje Meduza