Na hlavný obsah

Rusko chce znárodniť ťažobný projekt na Sachaline

Na projekte pracovali firmy Shell, Mitsui a Mitsubishi.

Rusko chce znárodniť ťažobný projekt na Sachaline
LNG Terminál v Tokiu. Foto: Wikimedia Commons

Rusko prevezme plnú kontrolu nad ťažobným projektom zameraným na ťažbu ropy a plynu Sachalin-2, v ktorom mali zastúpenie aj firmy Shell, Mitsui a Mitsubishi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dekrét nariaďujúci prevzatie úplnej kontroly nad projektom podpísal Vladimir Putin vo štvrtok 30. júna. Ide o súčasť odvety počas ekonomickej vojny vedenej so Západom. Takýto krok môže prinútiť spomínané západné spoločnosti k odstúpeniu od projektu.

Rusko tak môže prevziať všetky práva a obligácie spoločnosti Sakhalin Energy Investment Co. Holandská spoločnosť Shell v nej spolu s dvomi japonskými spoločnosťami vlastní takmer 50 % podiel.

Z päťstranového dekrétu, ktorý nadväzuje na západné sankcie uvalené na Moskvu za inváziu na Ukrajine vyplýva, že Kremeľ sa teraz môže rozhodnúť či v projekte zahraničných partnerov naďalej ponechá.

Štátom riadená spoločnosť Gazprom má v projekte viac ako 50 % podiel. Samotný projekt je zodpovedný za 4 % svetovej produkcie skvapaľneného plynu (LNG).

Nárast napätia

Takýto krok znepokojuje svetový trh so skvapaľneným plynom a zvyšuje rizikovosť pôsobenia zahraničných spoločností v Rusku, ktoré z jeho trhu ešte neodišli.

„Ruský dekrét účinne vyvlastňuje zahraničný kapitál v Sakhalin Energy Investment Company a eskaluje tým už teraz napätú situáciu,“ povedal Lucy Cullen analytik zo spoločnosti Wood Mackenzie.

Veľa západných firiem ruský trh už opustilo alebo sa na to chystajú. Putinov krok však celú situáciu ešte viac komplikuje. Moskva pripravuje zákon, ktorý dovoľuje štátu zhabať majetok západných firiem, ak sa rozhodnú odísť. Jeho prijatie a vstup do platnosti sa očakáva čoskoro.

Spoločnosť Shell, ktorá už predala takmer všetok svoj majetok v Rusku, sa pred niekoľkými mesiacmi vyjadrila, že projekt Sakhalin-2 plánuje opustiť a diskutuje s potenciálnymi kupcami. Objavili sa informácie, že sa dohodla s indickým investorom. Svoj postoj k dekrétu v súčasnosti vyhodnocuje.

Z rôznych zdrojov je známe, že Shell o riziku znárodnenia zahraničného majetku vedel. Putin niekoľkokrát ozrejmil, že Moskva má v pláne odvetné opatrenia proti Spojeným štátom a jeho spojencom za zmrazenie ruských aktív v zahraničí a sankcie.

Hľadanie alternatív

Japonsko, ktoré je z veľkej časti závislé od importovanej energie, predtým oznámilo, že sa nevzdá svojho podielu v projekte.

Japonský premiér Fumio Kišida v piatok (1. 7.) povedal, že rozhodnutie Ruska neznamená zastavenie dovozu LNG.

„Tento dekrét neznamená, že dovoz LNG do Japonska už ďalej nebude možný, ale je potrebné zvážiť všetky opatrenia, aby sme sa pripravili na prípadné okolnosti,“ povedal japonský minister priemyslu Koiči Hagiuda.

Japonsko má zásoby LNG zabezpečené na najbližšie 2-3 týždne. Japonské spoločnosti sa k projektu Sachalin-2 nevyjadrili. Ich akcie po oznámení podpisu dekrétu klesli o 5 %.

Hagiuda požiadal Spojené štáty a Austáliu o poskytnutie alternatívnych dodávok LNG v prípade výpadku.

Funkčnosť projektu Sachalin-2 je však otázna. Pre západné sankcie chýbajú v Rusku sofistikované technológie a náhradné diely potrebné na prevádzku takéhoto projektu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika