Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mária Kolíková: Je to kľúčová reforma, kvôli ktorej som išla do politiky. Návrh súdnej mapy zahŕňa zrušenie 4 okresných súdov
Zdielať na

Mária Kolíková: Je to kľúčová reforma, kvôli ktorej som išla do politiky. Návrh súdnej mapy zahŕňa zrušenie 4 okresných súdov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predstavila tretí návrh súdnej mapy. V tejto verzii by mala ísť do schvaľovacieho procesu. Je už oveľa menej ambiciózna, najmä pri rušení súdov.

Mária Kolíková je aj napriek kompromisu spokojná, pretože hlavná reforma podľa nej netkvie v počte súdov, ale v niečom inom. Slovensko by malo byť podľa novej súdnej mapy rozdelené na tri odvolacie obvody krajských súdov, ktoré budú sídliť v Trnave, Žiline a Prešove.

Proti plánovanému rušeniu časti súdov protestovali justiční zamestnanci po celom Slovenku. Okrem obmedzenia dostupnosti pre ľudí sa obávali ďalekej dochádzky do práce. Nová mapa je umiernenejšia. Ministerka urobila ústupok.

"V rámci prijateľnosti reformy aj v rámci rozhovoru s koaličných partnerov je potrebné robiť pomalším tempom," priblížila ministerka spravodlivosti. "To, či budeme spokojní, ukáže až výsledok legislatívneho procesu," povedala predsedníčka Odborového zväzu zamestnancov justície, Ingrid Vrkočová. 

Síce v oveľa menšej mierke, ale rušiť sa bude

Skončiť by mali súdy v Skalici, Bánovciach nad Bebravou a Kežmarku. Jediný súd, ktorý by sa mal v Prešovskom kraji zrušiť, je kežmarský. "Nesúhlasíme so zrušením Okresného súdu Kežmarok. Ten v tomto roku rozhodol 2140 vecí vo všetkých agendách. Má s prácou s marginalizovanými skupinami obyvateľstva dlhoročné skúsenosti, " povedala Ivana Fetrusová, hovorkyňa Okresného súdu v Kežmarku. 

V rámci reformy ostanú z ôsmich krajských súdov len tri. Trnava, Žilina, Prešov. Okresných súdov má ostať 30. Ostatné súdy a stanú akýmisi pobočkami. Podľa Kolíkovej to je princíp reformy. Pretože jednotlivé súdy spojené do väčších obvodov budú môcť tvoriť spoločné senáty, kde budú sudcovia zameraní na konkrétnu agendu. To má priniesť profesionálnejšie a rýchlejšie rozsudky. "Chceme, aby každý človek na Slovensku sa dostal k spravodlivému rozhodnutiu včas," vyjadrila sa Kolíková. "Mohla to riešiť čiastkovo," myslí si Ingrid Vrkočová. 

Schválenie reformy odmieta koaličné Sme rodina. "Neviem, kto túto reformu pani Kolíkovej chce," povedal predseda NRSR, Boris Kollár. "Určite budem rozmýšľať aj nad inými vecami, ak sa mi to nepodarí presadiť," povedala Kolíková. Ministerka netají, že v ďalšej fáze reformy môžu zmiznúť zo súdnej mapy ďalšie súdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy