Zamestnanci mnohých firiem začali do práce dochádzať na hybridnej báze, čo zväčša znamená, že ich v priestoroch firmy nájdete v priemere zhruba trikrát do týždňa. Prestávka na kávičku je tak perfektnou príležitosťou, ako sa porozprávať s kolegom, ktorého ste pre pandémiu možno už tri roky nevideli, či obnoviť pracovné vzťahy, píše agentúra Bloomberg.

Firmy sa snažia prelomiť izoláciu a monotónnosť práce z domu, no tímlídri to stále nemajú ľahké, keďže sa ukázalo, že aj zamestnanci pracujúci na diaľku vedia byť úspešní. Prestávky na kávičku a ich úloha pri socializovaní kolegov nie je žiadnou novinkou. V 17. a 18. storočí začala káva konkurovať čaju, pokiaľ išlo o obľúbenosť medzi pracovníkmi i spoločenskou elitou.

Po novom sa však firmy snažia interne napodobniť atmosféru kaviarní. Spotreba kávy rastie aj napriek tomu, že používanie kancelárii v mestách ako New York kleslo na polovicu v porovnaní s úrovňami pred pandémiou. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre kávu sa v novembri 2022 vyšplhali celosvetové vývozy zelených kávových zŕn na 9,2 milióna vriec, čo je o 10,8 percenta viac než v tom istom mesiaci rok predtým.

Aj kvalita kávy podávanej v kanceláriách sa zmenila. Preč sú tie časy, keď šlo iba o tmavú tekutinu bez chuti. Dnes si väčšina firiem dáva záležať, a tak v ich priestoroch často nájdete tie najdrahšie kávovary pripravujúce drahé odrody kávy.

Spoločenský život sa s tým kancelárskym prelína už roky, no dôraz sa kedysi kládol najmä na upevňovanie vzťahov mimo priestorov firmy. Piatkové posedenie pri pive tak vtedy nebolo ničím výnimočným.

Dnes však kancelárie v piatky zívajú prázdnotou, a tak záleží hlavne na tom, čo napomáha utužovať kolektív počas tých pár hodín, keď je vo firme fyzicky rušno. Podľa Bloombergu to vyzerá tak, že táto zodpovednosť zatiaľ leží na pleciach kávy.

Ďalšie dôležité správy

Vlaková stanica, dochádzanie
Neprehliadnite

Zamestnanci pracujúci z domu šetria vyše hodiny na dochádzaní do práce