Severoatlantická aliancia by pre ruskú hrozbu vo východnej Európe nemala zabúdať ani na ďalšie riziká, napríklad na rastúci vplyv Ruska v Afrike. Zhodli sa na tom dnes na rokovaní v Madride ministri obrany Španielska a Británie Margarita Roblesová a Ben Wallace. Roblesová podľa denníka El País označila situáciu v Afrike za „veľmi znepokojujúcu" a upozornila okrem iného na šírenie džihádizmu či silnejúcu ruskú vojenskú prítomnosť, či už oficiálnu, alebo vo forme žoldnierov, na tomto kontinente.

Španielska ministerka obrany rokovala so svojím britským náprotivkom v súvislosti s nadchádzajúcim summitom NATO, ktorý sa koná koncom júna v Madride a na ktorom má aliancia prijať nový strategický koncept aliancie na ďalšie roky. Španielsko v ňom chce zakotviť širší geografický zámer a výrazné zameranie aliancie na východ chce podľa denníka El País kompenzovať sústredením na riziká z juhu.

Roblesová uviedla, že aj napriek brutálnej vojne v Európe dokument z nadchádzajúceho summitu posilní spoluprácu a obranu „na všetky svetové strany".

Britský minister obrany varoval, že ruský prezident Vladimír Putin „korumpuje vlády v Afrike" a môže využiť migračnú vlnu ako zbraň, podobne ako to urobil vlani spojenec Moskvy Bielorusko na hraniciach s Poľskom.

Summit NATO v Madride sa koná 29. a 30. júna a zúčastní sa ho aj Švédsko a Fínsko, ktoré pre ruskú inváziu na Ukrajinu, trvajúce od 24. februára, požiadali o členstvo v Severoatlantickej aliancii.

Britský minister obrany Ben Wallace
Neprehliadnite

Putin chce vojenskou prehliadkou zastrašiť svet, vyhlásil britský minister obrany