Denník N

Matka ukončila svoj život. Otca súdili za vraždu, keď odpojil prístroj. Manželka vyhorela. Rodiny, ktoré sa starajú o blízkych, sú zabudnuté

Jan a Martina. Foto - archív manželov Kavalírovcov
Jan a Martina. Foto – archív manželov Kavalírovcov

Slovensko aj v starostlivosti o dlhodobo chorých výrazne zaostáva za Európou. Minister práce sľubuje zvýšenie príspevku na opatrovanie a na osobnú asistenciu a aj reformu odľahčovacích služieb.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Príbeh manželov Jana a Martiny Kavalírovcov ukazuje, ako dnes štát nevie pomáhať ľuďom so zdravotným či s mentálnym znevýhodnením a neposkytuje rodinám, ktoré sa o svojich blízkych starajú, dostatočnú podporu.

33-ročný Jan trpí amyotrofickou laterálnou sklerózou a jeho manželka Martina mu počas choroby pomáha a stará sa oňho. Jan Kavalír je bývalý fitnestréner a jeho choroba sa nedá vyliečiť, postupne ho za sedem rokov pripravila o možnosť akéhokoľvek pohybu. S okolím komunikuje len cez špeciálny program, ktorý píše slová pohybom očí.

Martina má 35 rokov, priznáva, že je na pokraji síl, a opisuje, ako ju starostlivosť o manžela doviedla k vyhoreniu. „Ak by som mala byť expresívna, povedala by som, že v neskorších štádiách ochorenia ide o istú formu mučenia. Prešla som totálnym psychickým vyhorením. Keď niečo takéto robíte dlhodobo, vkladáte do toho energiu, všetky sily aj svoju pozornosť, na konci nie je odmena, ale frustrácia, zrútenie,“ povedala v rozhovore pre Denník N.

Táto spoveď manželov Kavalírovcov vyvolala mimoriadny záujem čitateľov Denníka N. Príbehov o tom, ako sú rodiny starajúce sa o svojich blízkych odkázané samy sa seba, pribúda.

Pred mesiacom Slovenskom otriasol prípad matky v obci Beňadiková na Liptove, ktorá ukončila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Erik Tomáš

Eutanázia – áno či nie?

Seriál rozhovorov Karola Sudora. Ak máte k téme čo povedať, napíšte, prosím, na [email protected].

Ficova vláda

Zdravotníctvo

Zuzana Dolinková

Slovensko

Teraz najčítanejšie