Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


KIA EV6 GT: Páli ostrými (prvá jazda)

Kia EV6 GT je najvýkonnejším modelom značky v histórii. Dosahuje čísla, za aké by sa nehanbili ani superšporty

Za novou Kiou EV6 GT som v polovici leta vycestoval do švédskeho Štokholmu, kde ma privítalo perfektné letné počasie. Bolo slnečno a teplota vzduchu neprekračovala 25 stupňov, čo znamená ideálny čas na prvé zážitky s ostrým kórejským elektromobilom.

Skôr ako som si premiérovo sadol za volant, pozrel som si všetky dostupné materiály: zrýchlenie z 0 na 100 za 3,5 sekundy, maximálna rýchlosť 260 km/h, dojazd 424 kilometrov a 800V technológia ultrarýchleho nabíjania, to znie viac ako sľubne..

Nie je to len o pridaní koní 

Na prvý pohľad som si však výrazné odlišnosti nevšimol, verziu GT som od iných odlíšil iba na základe pár detailov. Mohutnejšie blatníky, upravený predný nárazník, ale najmä neónové brzdové strmene a krásne 21-palcové disky kolies.

V interiéri sa tiež veľa zmien neudialo, sú tu však výborné športové sedadlá so semišovým čalúnením, kontrastné prešívanie a predovšetkým režim GT či driftovací mód, čo v iných verziách Kie EV6 nenájdete, jedine vo verzii GT. Kórejský blesk ženú dopredu dva synchrónne elektromotory – jeden vpredu, druhý vzadu. Predný disponuje výkonom 160 kW (218 k) a zadný má výkon dokonca 270 kW (367 k), čo vo výsledku značí kombinovaný výkon 430 kW a najvyšší krútiaci moment 740 Nm.

Pri zadnom elektromotre musím spomenúť aj novú technológiu vinutia cievok, čo znižuje straty a zvyšuje reakčný čas. Chladenie je pritom doplnené o preplachovanie sústavy cievok elektromotora olejom, čím sa udržiava stabilná teplota aj počas dlhodobej prevádzky vo vysokých rýchlostiach. 

V mene zážitku z jazdy

Na testovacom polygóne som si na vlastnej koži vyskúšal kompletné zmeny komponentov odpruženia. Tak napríklad predné pružiny verzie GT sú v porovnaní s klasickým modelom EV6 o 9% mäkšie, zatiaľčo zadné o 11% pevnejšie. Je tu zmenená geometria a kinematika prednej nápravy, na zadnej náprave pribudol elektronický samosvorný diferenciál a rozloženie hmotnosti v pomere 49:51 je priam ideálne.

Všimol som si ostrejšie reakcie volantu, od jednej krajnej polohy k druhej potrebujem iba 2,3 otáčky, v konvenčnom modeli to bolo 2,7 otáčky. Skúsil som si aj driftovací mód, kde elektronika prenáša väčšiu časť výkonu na zadné kolesá – až do 100 percent. Pri výjazde zo zákruty sa potom môže časť výkonu preniesť opäť na predné kolesá. Vo výsledku je to tak zaujímavé spojenie vlastností typickej zadokolky a hneď na to auta s pohonom oboch náprav. Som si istý, že s týmto autom bude v domácom redakčnom teste ešte veľa zábavy!

Kia EV6 – Nedá sa zaškatuľkovať + VIDEO

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov