Na hlavný obsah

Heger nevylúčil ďalšie predĺženie núdzového stavu, vláda však pripravuje pandemický zákon

Od 28. apríla nemusia platiť obmedzenia pohybu.

Heger nevylúčil ďalšie predĺženie núdzového stavu, vláda však pripravuje pandemický zákon
Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) počas rokovania. Foto: SITA

Pandemický zákon by mal byť pripravený do konca mesiaca, následne sa uvidí, či je dostatočný a či môže ísť do Národnej rady (NR) SR. Uviedol to v stredu (21. 4.) predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Nevylúčil však, že sa bude núdzový stav budúci týždeň ešte predlžovať, hoci za ideálne označil, keby už nebol potrebný. Aktuálne platí do stredy 28. apríla. Všetko bude závisieť od aktuálnych pandemických čísel.

„Musíme si počkať, ako bude vyzerať finálna podoba zákona. Ak bude nevyhnutné ešte núdzový stav predĺžiť na vláde, vieme, že ho môžeme predĺžiť o ďalších 20 dní. Avšak cieľ je, aby sme mali pandemický zákon do konca mesiaca pripravený tak, že sa môžeme rozhodnúť, či nahrádza zákon o núdzovom stave a je plnohodnotný,“ skonštatoval premiér s tým, že by ho následne mohol schváliť parlament v skrátenom konaní.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

V prípade odobrenia pandemického zákona by od 28. apríla neplatili obmedzenia pohybu, pretože tie sú naviazané na núdzový stav. „Vedieme diskusiu, ako to vyriešiť, pretože môže ísť o vážny zásah,“ poznamenal. Teší ho však zodpovednosť ľudí a klesajúce čísla infikovaných či hospitalizovaných. Nemyslí si však, že by sa situácia za pár dní zmenila tak, že by bolo možné všetky opatrenia „vypnúť“.

Dodal, že Slovensko zatiaľ pokračuje v opatreniach podľa schváleného covidového automatu a naďalej platí aj zákaz vychádzania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko