Denník N

S videami od BBC sa môže vzdelávať celá rodina

Okrem sledovania filmov a seriálov sa teraz môžete online aj niečo naučiť. Slovenské Fenomény sveta a britská BBC prinášajú interaktívnu Videoknižnicu, ktorá u nás nemá konkurenciu.

V roku 2018 sa do tried na 2. stupni základných škôl dostali Fenomény sveta. Nový školský predmet založený na zážitkovom vyučovaní prostredníctvom vzdelávacích videí si vyskúšali žiaci na viac ako 800 školách. Pozitívne ohlasy na moderný spôsob výučby motivovali autorov projektu k tomu, aby Fenomény sveta priniesli aj do rodín.

Rozhodli sme sa vytvoriť produkt, ktorý nájde uplatnenie nielen v škole, ale aj v domácnostiach žiakov. Vďaka spolupráci s britskou BBC máme k dispozícii špičkový vzdelávací obsah a bola by škoda, keby ostal izolovaný len v rámci školského prostredia. A tak vznikla interaktívna Videoknižnica Fenomény sveta, s ktorou sa môže vzdelávať skutočne celá rodina,“ vysvetľuje Ján Machaj, učiteľ a spoluautor Fenoménov sveta.

Zmeňte pohľad na vzdelávanie

Väčšina žiakov sa dnes v škole učí veľmi podobne, ako sa učili ich rodičia. Bežná vyučovacia hodina vyzerá tak, že učiteľ stojí pred tabuľou a diktuje poznámky. Úlohou žiakov je zapísať si požadované informácie, následne si ich zapamätať a po čase zreprodukovať pri ústnej odpovedi alebo písomnom teste.

Fenomény sveta na to idú inak a žiaci nie sú pasívnymi prijímateľmi informácií. Namiesto toho získavajú poznatky samostatnou, resp. tímovou prácou, vďaka čomu rozvíjajú kritické myslenie či analytické schopnosti. To všetko spôsobom, ktorý je pre nich atraktívny a motivuje ich k bádaniu.

Na týchto základoch stavia aj interaktívna Videoknižnica, ktorá teraz prichádza do slovenských domácností. Deťom ponúka široké spektrum informácií z 15 školských predmetov a my sme presvedčení o tom, že si vďaka nej môžu rozšíriť obzory aj ich rodičia,“ dopĺňa J. Machaj.

Spustite záujem detí o učenie

Interaktívna Videoknižnica Fenomény sveta obsahuje viac ako 600 vzdelávacích videí z produkcie BBC a viac ako 2 000 interaktívnych aktivít, ktoré preveria, do akej miery divák porozumel sledovanému obsahu. Samotné videá zahŕňajú hrané historické dokumenty, strhujúce zábery živej aj neživej prírody a vesmíru či sondy do problémov súčasného sveta.

Vzdelávací obsah ukazuje žiakom svet v nevídaných súvislostiach a prináša odpovede na otázky, ktoré zaujímajú každého. Navyše, vďaka originálnemu zneniu v angličtine s možnosťou zapnutia slovenských i anglických titulkov sa môžu deti spolu s rodičmi zdokonaliť aj v cudzom jazyku.

Až 97 % oslovených žiakov, ktorí sa učili s Fenoménmi sveta, nám potvrdilo, že sa prostredníctvom videí BBC dozvedeli nové a zaujímavé informácie. Zo skúseností vieme, že deti majú veľký hlad po vedomostiach, no často im chýbajú dostatočne kvalitné a atraktívne vzdelávacie materiály. Veríme, že práve naša interaktívna Videoknižnica môže byť nástrojom, ktorý spustí záujem detí o učenie,“ uzatvára J. Machaj.

Všetky informácie o interaktívnej Videoknižnici Fenomény sveta vrátane aktuálnej zvýhodnenej ponuky nájdete na www.fenomenysveta.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie