Telekom v roku 2020: darilo sa najmä pevným službám (hospodárske výsledky)

Telekom zverejnil finančné výsledky za celý uplynulý rok, ktorý poznačila koronakríza. Podarilo sa však budovať pokrytie optikou a odštartovala komerčná prevádzka 5G siete.

Za rok 2020 dosiahla Skupina Slovak Telekom konsolidované výnosy na úrovni 773,1 milióna eur, čo je oproti porovnateľnému obdobiu mierny pokles o 1,5 %. V tejto sume sú zahrnuté aj čiastočné výsledky spoločnosti Zoznam, ktorá bola v júni 2020 predaná a už nefiguruje v Skupine. Prevádzkový zisk EBITDA  (upravený) bol na úrovni 335,5 milióna eur, medziročne o 2,5 % viac.  

Neľahkú situáciu v krajine sa snažil Telekom preklenúť cez rozličné formy pomoci počas pandémie. Na jar ponúkol tri mesiace Nekonečných dát a na pevných sieťach aj dočasné zrýchlenie pripojenia. Medzi ďalšie benefity patrili voľné TV kanály a filmy vo videopožičovni, extra kredit či bezplatné volania na zdravotnícke linky.

Vďaka benefitu Nekonečných dát dosiahol Telekom historicky rekordnú prevádzku 8588 TB v apríli 2020, pričom už 95 % prevádzky prebehlo v 4G sieti. Dátová prevádzka bola celkovo vyššia aj bez zohľadnenia špeciálnych akcií.

Okrem nových paušáloch pre rezidenčných zákazníkov i firmy uviedol Telekom v septembri novú kartu Predplatenka, ktorá ponúka väčší výber dátových balíkov a ich správu cez aplikáciu. Koncom septembra odštartoval s partnermi vzdelávací program ENTER, ktorý umožní školám využívať najnovšie inovácie vo vyučovaní informatiky.

V období koronakrízy sa Telekomu podarilo pokryť najviac domácností za rok v histórii, a to viac než 120-tisíc. Optická sieť operátora dosahuje už pokrytie 778-tisíc domácností. Počet TV zákazníkov dosiahol v minulom roku 651-tisíc. O takmer 5 % stúpol aj počet širokopásmových prístupov, už na 741-tisíc.

K 31. 12. 2020 využívalo služby mobilnej siete Telekom 2 441-tisíc zákazníkov, čo predstavuje medziročný rast o 0,5 %. 

Dôležitou novinkou roka 2020 bolo pre Telekom spustenie komerčnej prevádzky 5G siete na Slovensku. Telekom odštartoval 5G sieť v 8 lokalitách Bratislavy v decembri a na začiatku priniesol podporu pre 12 smartfónov. 5G sieť prináša najmä ďalšiu kapacitu v čase vyšších dátových nárokov.

Pokrytie 4G sieťou dosiahlo k 31. 12. 2020 94,7 % populácie Slovenska. Operátor opäť pridal nové lokality s nadstavbou 4G+, a to Bánovce nad Bebravou, Dolný Kubín, Handlová a ich okolie. Celkovo je už 4G+ sieť s vyššou kapacitou dostupná v 87 lokalitách po celom Slovensku.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu