Vedci identifikovali pozostatky amerického vojaka, ktorý padol počas druhej svetovej vojny

Vedci identifikovali pozostatky amerického vojaka z druhej svetovej vojny, ktorý bol až donedávna pochovaný v Belgicku.

24.11.2021 19:00
L. Wassil Foto:
Larry Wassil
debata (1)

Pomocou rozboru DNA, antropologickej a zubnej analýzy potvrdili, že pozostatky patria Larrymu Wassilovi, ktorý pred takmer 77 rokmi zmizol počas prieskumnej misie v nacistickom Nemecku, informovala agentúra AP.

Tridsaťtriročný Wassil viedol počas bitky v Hürtgenskom lese v decembri 1944 trojčlenný prieskumný tím, ktorý prenikol na nepriateľské pozície. Americkí vojaci sa dostali pod paľbu guľometu a rozpŕchli sa, uviedlo ministerstvo obrany Spojených štátov. Dvaja muži sa našli, ale Wassil nie. Armáda ho neskôr vyhlásila za nezvestného a o rok neskôr aj za mŕtveho. Jeho telo však neobjavila.

Jeden z historikov amerického ministerstva obrany podľa armádneho denníka Stars and Stripes však o niekoľko desaťročí neskôr prišiel s teóriou, že Wassilove pozostatky by mohli byť tie, ktoré objavili nemeckí drevorubači pri meste Bergstein a americké ministerstvo obrany si ich prevzalo v roku 1952. Následne ich pochovalo na americkom cintoríne v belgických Ardenách.

V roku 2019 nechali úrady ostatky exhumovať a poslali ich na identifikáciu do USA. Vedci tam tento rok pomocou rôznych analýz a tiež ďalších materiálnych dôkazov dospeli k záveru, že skutočne ide o pozostatky Larryho Wassila z mesta Bloomfield v New Jersey. Teraz ho armáda pochová na národnom cintoríne v Arlingtone neďaleko Washingtonu, kde spočívajú aj ďalší americkí vojaci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vojak #vedci #DNA #druhá svetová vojna