Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v súčasnosti poberá dôchodok z fondu Európskeho parlamentu, ktorý je v deficite zhruba 400 miliónov eur. Hrozí dokonca, že ho v čase nárastu inflácie a vysokých nákladov na energiu budú z „kaše“ musieť ťahať práve daňoví poplatníci, píše EUobserver.

Hrozí mu kolaps

Borrell má nárok na vyplácanie dôchodku, ktorý si môže prirátať k svojmu mesačnému platu vo výške viac ako 20-tisíc eur bez požitkov, čo prostredníctvom emailu potvrdil aj diplomatov hovorca.

Dobrovoľný penzijný fond Európskeho parlamentu sa ukázal byť kontroverzným nástrojom, keďže jeho obrovský deficit sa aj naďalej prehlbuje.

Rozdiel medzi budúcimi záväzkami a čistou hodnotou aktív tohto penzijného fondu v decembri 2018 dosiahol úroveň 286,1 milióna eur. K decembru 2021 to už bolo 379 miliónov eur.

V období medzi rokmi 2024 a 2026 pravdepodobne úplne skolabuje a je dosť možné, že sa naň budú musieť poskladať daňoví poplatníci.

Znepokojení europoslanci

Europarlament nebol schopný nájsť riešenie a najmä z radov europoslancov zodpovedných za rozpočet sa začínajú ozývať nespokojné hlasy.

Patria k nim nemecká europoslankyňa Monika Hohlmeierová či belgický europoslanec Johan van Overtveldt, ktorí začiatkom tohto roka poslali predsedníčke Európskeho parlamentu Roberte Metsole list.

Tvrdia v ňom, že fond pre reputáciu inštitúcie predstavuje značné riziko. Podľa nich neexistuje žiadne pre budúcnosť vhodné riešenie, aj keď „sa vie, že dobrovoľný dôchodkový fond v blízkom čase čaká insolventnosť“.

Tajnosti okolo investícií

Ľudia, ktorí sa do schémy prihlásili, boli europoslancami ešte pred rokom 2009, kedy došlo k jeho zriadeniu. K tomu, aby mali na vyplácanie dôchodku nárok, museli do fondu prispievať iba dva roky.

Celú vec vtedy spravoval luxemburský investičný fond známy ako SICAV-FIS, na ktorý dohliadala luxemburská pobočka banky Credit Agricole. Tá odmieta zverejniť informácie o investíciách vrátane dlhopisov a kapitálových nástrojov, ktoré v mene SICAV-FIS uskutočnila. Prečo? To takisto odmieta komentovať.

Ani Európsky parlament nechce dokumenty týkajúce sa investícií zverejniť, pretože by to podľa neho „podkopalo obchodné záujmy“.

Protieurópskym politikom nevadí

Deficit penzijného fondu medzičasom stále rastie, keďže mnoho bývalých či súčasných europoslancov už oslávilo svoje 65. narodeniny.

Do schémy sa prihlásili napríklad aj protieurópska francúzska pravicová politička Marine Le Penová spolu so svojím otcom, ako aj bývalý europoslanec Nigel Farage, ktorý Spojenému kráľovstvo pomohol opustiť EÚ.

Podľa odhadov Európskeho parlamentu bude z fondu do roku 2024 poberať dôchodok až 872 ľudí, keďže naň majú nárok aj vdovci či siroty. Od zriadenia schémy sa z nej zatiaľ odhlásila iba hŕstka poslancov.

Ďalšie dôležité správy

WA 10 Štrasburg - Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell diskutuje o Ukrajine počas zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu v utorok 13. septembra 2022. FOTO TASR/AP
 
High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrel as speaks on Ukraine during a meeting with EU commissioners at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, Tuesday, Sept. 13, 2022. (AP Photo/Jean-Francois Badias)
Neprehliadnite

Ostrá kritika do vlastných radov: Európski diplomati sú neschopní a povýšeneckí, hovorí Borrell