Denník N

Šanca na pád vlády nie je malá, odvolanie pripúšťa 77 poslancov. Rozhodne postoj siedmich

Poslanci Martin Borguľa, Martin Čepček, Miroslav Kollár, Tomáš Taraba a Slavěna Vorobelová. Foto - TASR
Poslanci Martin Borguľa, Martin Čepček, Miroslav Kollár, Tomáš Taraba a Slavěna Vorobelová. Foto – TASR

Politici Sme rodina napriek vetu OĽaNO nechávajú na rokovaní parlamentu novelu ústavy, ktorá by umožnila predčasné voľby. Vravia, že sa ešte môže hodiť.

I keď hnutie OĽaNO niekoľkokrát ohlasovalo, že si uplatnilo veto na návrh na zmenu ústavy od Sme rodina, ktorý by mal umožniť vyhlásenie predčasných volieb, parlament o nej v stredu aj tak začal rokovať.

Vysvetlenia toho, že sa napriek vetu rokuje, mali koaliční lídri rôzne. Predseda OĽaNO Igor Matovič v utorok oznámil, že veto platí na hlasovanie, nie na rokovanie. „Nemáme najmenší problém, aby sa o tomto návrhu rokovalo,“ povedal Hospodárskym novinám.

Nie je celkom zrejmé, aký zmysel má rokovať o niečom, o čom sa nebude hlasovať. Podpredseda parlamentu a predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský to zdôvodnil inak – že návrh na zmenu ústavy ešte môže byť koalícii dobrý, ak by budúci týždeň vláda Eduarda Hegera padla.

Tento scenár nie je nereálny a uvedomujú si ho aj v koalícii. V tejto chvíli totiž až 77 poslancov parlamentu pripúšťa, že budú hlasovať za vyslovenie nedôvery Hegerovmu kabinetu. Na odvolanie vlády treba minimálne 76 poslancov bez ohľadu na počet prítomných zákonodarcov.

O návrhu na odvolanie vlády sa začne rokovať vo štvrtok.

Video: Poslankyňa Vorobelová o odvolávaní vlády

77 proti Hegerovi

Hlasovanie o zmene ústavy o predčasných voľbách príde v Národnej rade na rad až po tom, čo poslanci rozhodnú o štátnom rozpočte a o návrhu SaS a Hlasu na vyslovenie nedôvery vláde. Predpokladá sa, že o oboch kľúčových otázkach sa bude hlasovať v utorok 13. decembra.

Pčolinský povedal, že novelu nechávajú na rokovaní ako poistku pre prípad, že by poslanci Hegerovej vláde nakoniec vyslovili nedôveru. „Netvárme sa, že všetko ide podľa plánu. Nič nejde podľa plánu. Je možné, že v utorok vláda padne,“ povedal podpredseda parlamentu. „Ak by takáto situácia nastala, ešte budeme vďační, že máme otvorený tento zákon.“

Prečo hovorí predseda klubu Sme rodina – inak známy dobrým prehľadom o parlamentných kuloároch – o reálnej možnosti, že Hegerova vláda padne? Napovedajú tomu počty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Referendum o predčasných voľbách

SaS

Sme rodina

Smer

Tomáš Taraba

Slovensko

Teraz najčítanejšie