Tretia, štvrtá, piata vlna koronakrízy – nič nedokáže zastaviť dopyt po luxuse. Ak akcie budú aj ďalej rásť, ostanú motorom pre rekordné nákupy superjácht a súkromných prúdových lietadiel. A to často bez toho, aby kupujúci musel zložiť čo len cent hotovosti na pult.

Kľúčom v celom procese sú bankári, ktorí nemajú problém požičať na typickú jachtu 7 až 15 miliónov dolárov. A ich majetní klienti si úver radi zoberú, píše Business Insider.

Cena úveru je nízka, momentálne dosahuje okolo 1,5 percenta v závislosti od bonity klienta. A keďže majetok boháčov je sústredený primárne v akciách a nehnuteľnostiach, ich dramatický rast za posledné tri roky im priniesol obrovské papierové zisky.

 Za papierové zisky sa označujú zisky, ktoré nie sú realizované. Realizovať zisk z vlastníctva akcií nechce totiž nikto. Musel by zaplatiť vysoké dane z kapitálových ziskov, ktoré môžu v niektorých amerických štátoch prekročiť 40 až 50 percent z celej sumy. A tomu sa chce každý vyhnúť.

Model života na úver

Superboháči našli spolu s bankármi spôsob, ako neplatiť daň zo zisku. Stačí sa nechať permanentne úverovať. 1,5 percenta je vždy menej ako 50 percent. A tak sa najväčšími dlžníkmi stávajú tí najbohatší.

Ak by sa náhodou rozhodli vybrať svoje zisky, ako to spravil Elon Musk, zaplatia rekordné dane.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa