Aktuálne 01. december 2022

Vojna na Ukrajine Rusko stiahlo časť svojich vojakov z územia ľavého brehu rieky Dneper

TASR
TASR

Ruské jednotky sa tak snažia vyhnúť ukrajinskému ostreľovaniu.

Ruské jednotky sa tak snažia vyhnúť ukrajinskému ostreľovaniu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Rusko stiahlo časť svojich vojakov z územia ľavého brehu rieky Dneper
Ruskí vojaci. Foto - Telegram

Ukrajinská armáda vo štvrtok uviedla, že Rusko stiahlo časť svojich vojakov z niektorých miest na ľavom brehu rieky Dneper. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Odkedy sa ruské invázne vojská v novembri stiahli z juhoukrajinského mesta Cherson na druhý (ľavý) breh Dnepra, tvorí táto rieka hlavnú frontovú líniu na juhu Ukrajiny. Ukrajinskí predstavitelia už predtým informovali, že Rusko stiahlo časť svojho delostrelectva na ľavom brehu Dnepra do bezpečnejších lokalít ďalej od rieky, ktoré nie sú v dosahu ukrajinského ostreľovania.

Rusko tiež vyzvalo na evakuáciu civilného obyvateľstva z obcí ležiacich vo vzdialenosti do 15 kilometrov od rieky a stiahlo úradníkov okupačnej správy z tamojšieho mesta Nova Kachovka.

Ukrajinská armáda teraz tvrdí, že Rusko stiahlo z obcí nachádzajúcich sa druhom brehu Dnepra oproti Chersonu aj časť svojich vojenských síl.

"Bol pozorovaný pokles počtu ruských vojakov a vojenskej techniky v meste Olešky," uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda.

Nepriateľské jednotky sa podľa nej stiahli z viacerých obcí ležiacich na ľavom brehu Dnepra a rozptýlili sa v zalesnených pásoch, ktoré sa nachádzajú pozdĺž zhruba 25 kilometrov dlhej cesty vedúcej pozdĺž rieky a spájajúcej mestá Olešky a Nova Prystaň.

Väčšinu ruských vojakov v oblasti tvoria podľa ukrajinskej armády mobilizovaní záložníci, čo naznačuje, že sa odtiaľ už stiahli lepšie vycvičené profesionálne jednotky. Reuters toto tvrdenie nedokázal overiť z nezávislých zdrojov.

Podľa ukrajinských predstaviteľov však Rusi neprestávajú z pozícií na ľavom brehu Dnepra ostreľovať mesto Cherson. Miestne úrady vo štvrtok hlásili, že v meste opäť došlo v dôsledku intenzívneho ruského ostreľovania k výpadkom elektriny.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia