Stále viac Britov má problém zaplatiť svoje účty

Rast spotrebiteľských cien znižuje kúpnu silu obyvateľov Spojeného kráľovstva. Podľa prieskumu, ktorý podčiarkol vplyv vysokej inflácie na verejnosť, čoraz viac ľudí v Británii stále ťažšie platí svoje účty. A stúpa počet tých, ktorí sa obávajú, že túto zimu nebudú môcť vykurovať svoje domovy.

23.10.2021 13:56
debata (4)

Najnovší prieskum spoločnosti Kantar Public, ktorý aktualizuje každý mesiac, ukázal, že 39 % opýtaných má ťažkosti s uhrádzaním účtov. To je o deväť percentuálnych bodov viac ako v septembrovom prieskume.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 14. až 18. októbra a zúčastnilo sa na ňom 1075 ľudí. Sedem z 10 respondentov v ankete vyjadrilo obavy, že ceny čerstvých potravín a pohonných látok v najbližších mesiacoch vzrastú.

Podiel tých, ktorých majú obavy, že si v zimných mesiacoch nebudú môcť dovoliť zakúriť, sa medzi septembrom a októbrom taktiež zvýšil o deväť percentuálnych bodov na 62 %.

Účty za energie v Británii začiatkom tohto mesiaca vzrástli, pretože cenový strop najpoužívanejších taríf sa zvýšil o približne 12 %.

Miera inflácie v krajine síce v septembri mierne klesla na 3,1 % z augustových 3,2 %, percenta, ale udržala sa vysoko nad 2-percentným cieľom Bank of England (BoE), ktorá, navyše, upozornila, že inflácia čoskoro pravdepodobne dosiahne 4 %.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia