Putinov príhovor pred ruskou elitou: Kde leží červená línia, si budeme určovať my
21.4.2021 14:48
akt. 22.06.2021 04:13

Putinov príhovor pred ruskou elitou: Kde leží červená línia, si budeme určovať my

Uložiť článok
Metafora s tigrom z Knihy džunglí aj výzva Rusom, aby sa dali očkovať, pretože len to je spôsob, akým môžu poraziť pandémiu.

Aktualizované o 18:30.

Prejav, na ktorý zvlášť v situácii napätia, ktoré dnes panuje medzi Ruskom a Západom, čakali mnohí.

Počas toho vlaňajšieho naznačil, že ruská ústava potrebuje zmeny. Tie sa následne i schválili a dali ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ochranu na dôchodku i možnosť sa znovu uchádzať o post hlavy Ruskej federácie.

V stredu Putin pred Federálne zhromaždenie predstúpil opäť a ruskej elite v sále moskovského výstaviska Manež a divákom, ktorí sedeli pri obrazovkách, vo vyše hodinovom príhovore zhrnul, ako vidí súčasné Rusko.

Putin začal očakávanou témou – pandémiou koronavírusu. Putin spomínal, ako navštívil zdravotnícke zariadenie v Moskve a na vlastné oči videl, ako lekári bojujú s vírusom a chválil ruských vedcov, že krajine zabezpečili rovno tri vakcíny. 

Rusom pripomenul, že koronavírus ešte nie je porazený a mali by sa naďalej chrániť. „Obraciam sa ku každému občanovi: Prosím vás, dajte sa očkovať. Len takto porazíme smrteľne nebezpečnú pandémiu, niet inej cesty. Iná cesta znamená prekonať ochorenie s ťažko predvídateľnými následkami,“ povedal ruský prezident. 

V Rusku sa zatiaľ očkovalo skôr pozvoľne, aspoň jednu dávku vakcíny podľa najnovších odhadov dostalo vyše deväť miliónov ľudí. Plán Kremľa je zaočkovať do konca leta takmer 70 miliónov ľudí.

Zaočkovaný je už i samotný Putin, podľa hovorcu Kremľa – ruskou vakcínou.

Hovoril o prídavkoch aj prírode

Putin sa vo svojom príhovore dotkol najskôr domácich sociálnych otázok, informoval napríklad o tom, že rodiny, v ktorých je len jeden rodič, dostanú podporu vyše 5600 rubľov, okolo 60 eur na každé dieťa. Podobný príspevok dostanú ženy počas tehotenstva.

Ruský prezident odkázal aj to, že je nutné, aby bolo jednoduchšie založiť si v Rusku podnikanie.

V príhovore hovoril napríklad aj o ochrane životného prostredia. Podľa neho si Rusko nemôže dovoliť ničiť prírodu tak, ako sa to nedávno stalo pri Noriľsku. Vlani tam do rieky  Ambarnaja z elektrárne, ktorú vlastní ruský metalurgický gigant Nornikeľ, uniklo viac ako 21-tisíc ton dieselového paliva, čo spôsobilo mimoriadne škody a podľa niektorých ekológov bude tamojšej prírode trvať roky, kým sa z udalosti spamätá.

Podľa Putina by priemysel mal niesť zodpovednosť za spôsobené škody.

„Pokiaľ máš zisky zo životného prostredia, potom po sebe poupratuj,“ vyhlásil.

Putinove slová prichádzajú i po tom, čo niektoré ruské médiá  upozornili, v akom zlom stave je životné prostredia na Sibíri. Napríklad mesto Krasnojarsk kedysi získalo prvenstvo v najznečistenejšom ovzduší na svete, predbehlo vtedy i čínsky Šanghaj či indonézsku Jakartu.

Putin v prejave odkázal, že v Rusku by sa malo v nadchádzajúcich 30 rokoch podariť znížiť emisie skleníkových plynov tak, aby boli nižšie, než sú hodnoty emisií v Európskej únii.

Kým Putin rečnil pred Federálnym zhromaždením, polícia v Chabarovsku kontrolovala dokumenty tých, ktorí prišli na protest (na podporu Alexeja Navaľného), píše tvít stanice Dožď:

Metafora o tigrovi z Knihy džunglí

Očakávanou časťou jeho príhovoru bolo najmä to, ako bude Putin komentovať ruskú zahraničnú politiku. 

Podľa Putina má Rusko svoje záujmy, na ktorých „bude trvať“. Pokiaľ podľa neho niekto s Rusmi nechce viesť dialóg, potom budú Rusi trvať na svojej pozícii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa mu pritom nevie dovolať od 26. marca.

Ekonomické sankcie Putin označil za „vnucovanie vôle druhých“. Tie zo strany Západu sú dnes voči Rusku uvalené napríklad pre nezákonnú anexiu Krymu.

„Správame sa zdržanlivo a skromne, často na nepriateľstvo a drzosť nereagujeme, pretože chceme mať dobré vzťahy so všetkými účastníkmi medzinárodnej komunikácie,“ povedal Putin v čase, keď je pri ukrajinskej hranici ruská armáda o sile viac ako stotisíc mužov a Česko žije kauzou, v ktorej sa ako hlavní podozriví z výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice, javia agenti ruskej vojenskej rozviedky.

„Snažia sa nás dotknúť bez dôvodu. Je to, ako keď okolo Šér Chána (postava z Knihy džunglí, tiger, ktorý chcel zabiť hlavného hrdinu Mauglího, pozn. red) poskakujú malí psíci (šakaly) Tabákí, ktorí štekajú a snažia sa zapáčiť veľkému suverénovi,“ povedal Putin. 

Putin nekonkretizoval, koho mal na mysli.

„Organizátori provokácií, ktoré ohrozujú záujmy našej existenie, budú ľutovať, ako už dlho neľutovali. Dúfam, že nikoho nenapadne prekročiť červenú líniu vo vzťahu k Rusku. A kde leží červená línia, si v každom konkrétnom prípade budeme určovať my,“ vyhlásil.

Protesty za Navaľného

Putinov prejav sa uskutočnil v deň, keď sa v Rusku konajú protesty na podporu väzneného opozičníka Alexeja Navaľného, ktorý už zhruba tri týždne drží hladovku a dožaduje je adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

Momentálne je v zdravotníckom zariadení iného väzenia, kde mu podávajú infúzie.

Podľa jeho právnikov je Navaľnyj veľmi slabý, ťažko sa mu rozpráva, má problémy sadnúť si a nedostáva lekársku starostlivosť. Opozičník sa ešte minulý mesiac sťažoval na bolesti chrbta a stratu citlivosti v pravej nohe, takisto na to, že ho vo väznici v Pokrove v noci budia každú hodinu.

Protesty by sa podľa Moscow Times  mali v stredu uskutočniť v 200 mestách, z viacerých, kde sa už demonštrácie rozbehli, hlásia zatýkania ľudí. Portál OVD Info  ich k večeru eviduje už vyše 300. V rukách polície skončili aj Navaľného kolegyne Ľubov Soboľová a Kira Jarmyšová.

Fotografie z protestov:

7fotiek v galérii Protest na podporu Navaľného v Omsku. Zdroj: reuters
7fotiek v galérii Protest na podporu Navaľného v Omsku. Zdroj: reuters
7fotiek v galérii Ľudia sa zišli aj vo Vladivostoku. Zdroj: reuters
7fotiek v galérii Protest na podporu Navaľného v Moskve. Zdroj: reuters
7fotiek v galérii Polícia v uliciach Petrohradu. Zdroj: reuters
7fotiek v galérii Na papieri sa píše: Dnes zabíjajú Navaľného, zajtra zabijú mňa. Zdroj: reuters
ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Vladimir Putin, Rusko
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.