Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena rokuje s Katarom o možných dodávkach skvapalneného plynu do Európy pre prípad, že by eventuálna ruská invázia na Ukrajinu viedla k nedostatku tejto suroviny v Európe. S odvolaním sa na zdroje blízke rokovaniu o tom informovala agentúra Bloomberg.

Podľa nej sa chystá americký prezident Joe Biden ešte v januári pozvať do Bieleho domu katarského emira šajcha Tamima bin Hamada Sáního. Biely dom už nejaký čas stretnutie pripravuje, katarské veľvyslanectvo vo Washingtone však túto informáciu nekomentovalo.

Po útoku by nasledovali sankcie

USA zo zhromažďovania ruských vojakov pri ukrajinskej hranici usudzujú, že Rusko chystá inváziu, čo Moskva popiera. Západné krajiny už dali najavo, že súčasťou ich reakcie by boli tvrdé nové sankcie proti Rusku.

Bloomberg teraz pripomenul obavy časti európskych krajín, že nové potrestanie Ruska kvôli Ukrajine môže poškodiť ich ekonomiky a že sa ruský prezident Vladimír Putin uprostred zimy rozhodne zastaviť alebo obmedziť dodávky plynu. Štyridsať percent európskej spotreby plynu pochádza z Ruska a zhruba 30 percent z toho prúdi cez Ukrajinu.

Z Kataru do Európy ide len 5 percent

Katar patrí k najväčším svetovým producentom skvapalneného plynu (LNG). Tri štvrtiny produkcie predáva do ázijských štátov, Európe poskytuje okolo päť percent plynu.

Bloomberg napísal, že pre niektoré krajiny ako Litvu alebo Poľsko je prechod na LNG dôležitý, pretože sa snaží vymaniť sa z politiky prepravy plynu nakupovaného v Rusku. Americkí predstavitelia sa snažia podľa zdrojov Bloombergu riešiť obavy Európanov okolo vykurovania v tohtoročnej zime. Stupňujú tiež tlak, aby Európa odsúhlasila pripravované sankcie, a prekážajú im zdĺhavé rokovania s Európskou úniou aj vo vnútri únie.

Putin popiera správy o chystanej invázii, ale požaduje od NATO bezpečnostné záruky takého typu, že ich aliancia nemôže poskytnúť.

Riaditeľ Národnej ekonomickej rady Bieleho domu Brian Deese tento týždeň povedal, že USA pracujú s partnermi na zvýšení dodávok paliva do Európy.

„Zameriavame sa na to, aby mala Európa prístup k dostatku zemného plynu v zime a aby sa znížil tlak aj na jar. Znamená to, že rokujeme so spojencami, najmä s tými, ktorí ťažia plyn, aby sme zistili ďalšie kapacity a spôsob, ako plyn dopraviť do regiónu,“ uviedol vo štvrtok Deese.

Priznal, že USA v tomto smere nemajú veľmi čo ponúknuť.

„V exporte nášho zemného plynu sme na maxime kapacity. Môžeme pracovať so spojencami a pokúsiť sa nájsť spôsob, ako zaistiť produkt iným spôsobom (než z USA),“ dodal.

Ďalšie dôležité správy

Lietadlo prinieslo do Kyjeva 90 ton materiálu z USA.
Neprehliadnite

Do Kyjeva dorazila vojenská dodávka z USA, Nemecko pošle poľnú nemocnicu