Ruský prezident Vladimir Putin len ťažko mohol svoj prejav pred začiatkom vojenskej prehliadky, ktorá sa každoročne 9. mája koná na moskovskom Červenom námestí pri príležitosti víťazstva nad fašizmom, využiť na vyhlásenie triumfu ruských zbraní na Ukrajine.

A zároveň nevyhlásil všeobecnú mobilizáciu, čo sa vo všeobecnosti očakávalo, píše pre Foreign Affairs uznávaný ekonóm Anders Aslund.

Nešťastník v Donbase

Namiesto toho vyznel Putinov prejav ako vyplakávanie nejakého nešťastníka, ktorý sa posťažoval, že do toho, aby v Donbase konal preventívne, ho „dotlačilo NATO".

Tri mesiace po tom, čo Putin spustil svoju neuváženú inváziu na Ukrajinu, sa čoraz väčšmi zdá, že pokus šéfa Kremľa oslobodiť Donbas od Kyjeva vojde do dejín, ako jedna z najpamätnejších prehier novodobých vojen, píše Aslund.

Padli už tisíce

Ruské sily prehrali bitku o Kyjev v priebehu prvého mesiaca ťaženia. Teraz sa usilujú dobyť východ Ukrajiny, pričom zaznamenávajú obrovské straty. Len do mája, aspoň podľa ukrajinského ministerstva obrany, padlo na Ukrajine 28-tisíc ruských vojakov.

Putinov kuchár má tri miliardy

Schopnosť Ruska uspieť v ukrajinskej vojne pravdepodobne nahlodáva systémová korupcia. Napríklad len od roku 2013 „prihral“ šéf Kremľa svojmu priateľovi Jevgenijovi Prigožinovi, ktorého prezývajú „Putinov kuchár", vojenské zákazky v hodnote 3,2 miliardy eur. Jeho dodávky potravín ruskej armáde sú údajne také biedne, že sa vojaci musia uchyľovať k vykrádaniu obchodov s potravinami, len aby sa najedli.

Nepriestrelný kartón

Postup ruských konvojov na Ukrajine údajne zastavili lacné čínske pneumatiky. Podľa ukrajinského protikorupčného úradu jeden z Putinových dodávateľov nechal zasa ruských vojakov bojovať v nepriestrelných vestách, ktoré boli namiesto pancierových plátov vypchané kartónom.

Dnešnému Rusku však nehrozí v súvislosti s agresiou na Ukrajine len ponižujúca prehra na vojnovom poli, ale aj hrôzostrašný ekonomický kolaps, za ktorý nebude zodpovedný nikto iný ako Putin. Oficiálne ruské odhady hovoria o osem až 12 percentnom poklese HDP, ktorý však môže byť až dvakrát vyšší.

Do konca

V auguste 1998 vtedajší šéf Kremľa Boris Jeľcin po šiestich dňoch finančnej krízy oveľa menších rozmerov rozpustil vládu. Na rozdiel od neho Putin nedovolil ani jednému z členov svojho kabinetu, aby rezignoval. Naopak, všetkým nariadil, aby na svojich postoch zotrvali až do trpkého konca.

Ruskú vládnu elitu však začínajú však premkýnať obavy z ďalšieho vývoja krvavého dobrodružstva novodobého cára. Zdravý rozum by mal veliť, že Putinova ochranka je taká silná, tak dobre zaplatená a taká verná svojmu prezidentovi, že ho ochráni pred všetkým zlým.

Putin je drahý

Náklady, ktoré Putinovo vládnutie predstavuje pre ruskú spoločnosť, sú však už teraz také vysoké, bolo by prekvapujúce, keby sa nejaká skupina proti nemu nezmobilizovala, napísal pre Foreign Affairs Anders Aslund.

Ďalšie dôležité správy

Vladimir Putin kvety veniec kladenie hrob Neznámeho vojaka po vojenskej prehliadke v Moskve
Neprehliadnite

Dobrý vojak je šťastný, platený a živený. Ruský vojak to nie je