Lexus Electrified Sport: Beštia, ktorá 'dá' stovku za menej ako 2 sekundy

Lexus Electrified Sport bude mať nielen extrémne zrýchlenie, ale automobilka sľubuje aj elektrický dojazd na úrovni 700 kilometrov.

04.07.2022 10:00
Lexus Electrified Sport Concept (2022) Foto:
Lexus Electrified Sport by sa v sériovej podobe mohol dostať do výroby v druhej polovici tejto dekády.
debata

Na Festivale rýchlosti v Goodwoode sa v európskej premiére predstavil koncept japonského superšportu Lexus Electrified Sport. Tam patril k hlavným atrakciám špeciálnej prezentácie Electric Avenue vyhradenej pre bezemisné elektromobily.

Ide o model, ktorý ma nadväzovať na kultový ručne montovaný superautomobil minulej dekády s označením LFA. Ten mal pod kapotou výkonný atmosférický 10-valec s neskutočným zvukom. Electrified Sport Concept bude z hľadiska dizajnu rovnako extravagantný, avšak extravýkonný spaľovací motor nahradí čisto elektrický agregát.

Lexus Electrified Sport Concept (2022)
Lexus Electrified Sport Concept (2022)
+2Lexus Electrified Sport Concept (2022)

Lexus zatiaľ o tomto revolučnom superšporte veľa informácií nezverejnil, no predpokladá, že sériová verzia konceptu by mala z nuly na 100 km/h akcelerovať len za niečo málo vyše dvoch sekúnd, pričom nová polovodičová batériová technológia, o ktorej nasadení sa uvažuje, by mala zaistiť dojazd vyše 700 kilometrov.

Na rozdiel od dnes bežne používaných lítium-iónových batérií a lítium-iónových polymérových batérií využívajú polovodičové batérie pevné elektródy a pevné elektrolyty. K ich výhodám patria podstatne kompaktnejšie rozmery pri porovnateľnej kapacite, sú bezpečnejšie a dokonca môžu byť aj pružné.

Lexus RZ 450e - 2022 Čítajte viac Lexus RZ 450e: Elektrický crossver dostal revolučné riadenie

Lexus sa zatiaľ nevyjadril k tomu, kedy by sa tento superšport mal dostať do sériovej výroby. Ak sa však japonská automobilka pri ňom skutočne rozhodne pre polovodičové batérie (a pri tomto aute by to dávalo zmysel), tak to bude najskôr niekedy v druhej polovici tejto dekády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #superšport #elektormobil #Lexus Electrified Sport Concept
Články podľa značiek