Aktuálne 27. február 2021

Irán tvrdí, že môže rýchlo zvýšiť obohacovanie uránu na 60 percent

TASR
TASR

Teherán vyroval, že úplne odstráni niektoré z kamerových systémov z iránskych jadrových zariadení, ak v nasledujúcich troch mesiacoch nebudú voči krajine zrušené americké sankcie.

Teherán vyroval, že úplne odstráni niektoré z kamerových systémov z iránskych jadrových zariadení, ak v nasledujúcich troch mesiacoch nebudú voči krajine zrušené americké sankcie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Irán môže pomerne rýchlo zvýšiť obohacovanie uránu až na úroveň 60 percent. Pre tamojšiu štátnu televíziu to uviedol v piatok riaditeľ Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Alí Akbar Sálehí, informovala v sobotu agentúra DPA.

"Do hodiny sme obohatili urán na 20 percent a v rovnakom časovom období sme mohli zvýšiť úroveň až na 60 percent," vyhlásil Sálehí.

DPA poznamenala, že na výrobu atómovej bomby je potrebné obohatiť urán na 90 percent.

Sálehí taktiež varoval, že úplne odstránia niektoré z kamerových systémov z iránskych jadrových zariadení, ak v nasledujúcich troch mesiacoch nebudú zrušené americké sankcie voči Iránu. Irán bol podľa neho pripravený na diplomatické rokovania, ale nie tak, ako si to predstavujú USA a Európa, "ale na náš spôsob". Predpokladom rokovaní je zrušenie amerických sankcií, dodal šéf AEOI.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell vyzval v piatok na spoločné úsilie na obnovenie jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami, oficiálne známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA).

"Ako koordinátor JCPOA som presvedčený, že máme priestor a príležitosť na diplomatický dialóg," ktorý je v súlade s cieľmi Spojených štátov, povedal Borrell novinárom. "Túto príležitosť musíme využiť a zamerať sa na riešenia, ktoré povedú k tomu, že všetci začnú opäť plniť svoje záväzky," dodal.

Irán 23. februára obmedzil prístup medzinárodných inšpektorov do iránskych jadrových zariadení, avšak zároveň dosiahol dohodu so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim a umožní im pokračovať v práci.

Podľa MAAE Irán od 16. februára obohatil ďalších 17,6 kilogramu uránu na hodnotu 20 percent, pričom jadrová dohoda stanovuje hornú hranicu len 3,67 percenta.

Spojené štáty pod vedením vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa od jadrovej zmluvy v roku 2018 jednostranne odstúpili a na Irán opätovne uvalili sériu sankcií. Teherán na to následne reagoval niekoľkonásobným porušením jadrovej dohody. Vláda nového amerického prezidenta Joea Bidena vyjadrila ochotu opäť k tejto dohode pristúpiť, no podmieňuje to tým, že Teherán najprv začne plniť svoje záväzky.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0