Aktuálne 01. december 2022

SaS ide odvolávať vládu Stratila dôvod na existenciu, tvrdí Sulík. OĽaNO hovorí o zmluve s diablom

TASR Marek Holka
TASR Marek Holka

SaS vyzbierala podpisy spolu s Hlasom.

SaS vyzbierala podpisy spolu s Hlasom.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Marek Holka

Stratila dôvod na existenciu, tvrdí Sulík. OĽaNO hovorí o zmluve s diablom
Foto: TASR/Jaroslav Novák

SaS podá do parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery vláde. Spoločne s Hlasom sa jej podarilo vyzbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze.

Predseda strany Richard Sulík argumentuje tým, že vláda nedokáže riešiť problémy ľudí a že prestala bojovať proti mafii a korupcii. 

„Boli sme konštruktívnou opozíciou. Hlasovali sme za desiatky vládnych návrhov, za čo sme boli aj kritizovaní. Mali sme skutočnú vôľu dať tejto vláde šancu,“ hovorí Sulík.

Vláda škodí Slovensku, tvrdí SaS

Podľa šéfa liberálov vláda stratila dôvod na existenciu a škodí celému Slovensku. „Čo akcia, to fiasko a hanba,“ dodal s tým, že skutočným pánom koalície je predseda Sme rodina Boris Kollár.

„Aj vďaka nemu má Maroš Žilinka prakticky neobmedzené právomoci,“ podotkol Sulík.

OĽaNO podľa Sulíka už nie je protikorupčným hnutím. Tvrdí, že tento prívlastok stratilo pri paragrafe 363 či nevydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie.

„Ak by sme teraz neurobili nič, tak v riadnych voľbách, to je o 15 mesiacov, sa vráti Robert Fico tak, že možno tie voľby vyhrá,“ tvrdí šéf SaS a dodáva, že najväčším podporovateľom Fica je Igor Matovič.

Kritiku od Sulíka zožal aj premiér Eduard Heger. Podľa Sulíka prakticky neexistuje a počuť o ňom, len keď je na zahraničnej ceste.

Bývalý minister hospodárstva hovorí, že ak bude vyhlásená nedôvera vláde, existujú tri scenáre ďalšieho vývoja. „Buď vznikne nová koalícia, alebo prezidentka vymenuje úradnícku vládu, alebo dôjde k predčasným voľbám,“ hovorí s tým, že je priskoro špekulovať, ktorá z možností nastane. 

„Ktorákoľvek z nich je lepšia ako to, čo tu máme dnes,“ uzavrel.

Sulík neodpovedal na to, či sa nájde 76 hlasov na odvolanie Hegerovej vlády. Podľa neho slúži návrh na to, aby sa poslanci „jasne vyfarbili“ a ľudia videli, kto vládu podporuje. Hovorí, že SaS nebude nikoho prehovárať ani s nikým vyjednávať. 

OĽaNO hovorí o zmluve s diablom

Premiér Eduard Heger nerozumie, ako je možné, že sa z Richarda Sulíka ako koaličného partnera stal človek, ktorý chce podľa neho povaliť tretiu protikorupčnú vládu. 

Heger zároveň kritizuje, že SaS sa pri zbieraní podpisov spojila s Hlasom. Sulík podľa neho spochybňuje protikorupčnosť vlády a súčasne chce zápasiť o demokraciu s Ficom, Pellegrinim a Mazurekom.

„Ide o veľké pomýlenie Richarda Sulíka. Verím, že sa vráti z kratšej cesty späť,“ hovorí premiér. „Ak bude chcieť komukoľvek pred voľbami povedať, že neuvažuje nad spoluprácou s Hlasom, tak po dnešnom podpise mu nikto na Slovensku neuverí,“ dodal.

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš povedal, že SaS podpísala „zmluvu s diablom“.

Premiér tiež odmieta argumenty, ktorými SaS odôvodnila svoj návrh. Heger v tejto súvislosti pripomenul, že viaceré reformy vlády ocenila aj prezidentka v správe o stave republiky.

Podľa Igora Matoviča sa SaS snaží rozbiť vládu zvonku po tom, ako jej to nevyšlo zvnútra. „So skorumpovanými zlodejmi sa podpisujú na jeden hárok na povalenie protikorupčnej vlády,“ uviedol a prihovoril sa poslancom, ktorí prešli do SaS zo Za ľudí: „Miesto na kandidátke za svedomie nie je správny obchod.“

Matovič tvrdí, že SaS mala zdôvodnenie napísané už minulý týždeň a argumentom za koniec vlády boli výpovede lekárov. Po dohode s odborármi podľa lídra OĽaNO sulíkovci zdôvodnenie zmenili. Na tlačovej konferencii uviedol, že sa písalo ešte dnes popoludní.

Podľa SaS Matovič klame. Liberáli zdôraznili, že odôvodnenie podali hneď po svojej tlačovke.

Pád vlády podporí koaličný poslanec

Iniciatívu SaS kritizoval v stredu aj poslanec Za ľudí Juraj Šeliga. Pýtal sa, či chcú sulíkovci predčasné voľby tak veľmi, „že sa spoja aj s čertom, diablom“. „Richard a kolegovia zo SaS, špeciálne exkolegovia zo Za ľudí, to naozaj chcete povaliť vládu? Nepamätáte na tých osem rokov, ktoré nastali na Slovensku po povalení Radičovej vlády?“ napísal na sociálnej sieti.

Šeliga pád vlády nepodporí. Považuje za cynické, že SaS povalila v minulosti vládu v čase, keď sa začala vyšetrovať kauza Gorila, a robí to opäť.

„Verím, že SaS v tomto nebude jednotná a že ani demokratickí poslanci v opozícii nepodporia pád Hegerovej vlády. Viackrát opakovali, že nemajú nijaký problém s Eduardom Hegerom. Nerozumiem teraz tomuto kroku. Asi im padajú preferencie alebo robia chyby z ‚oplašenia‘, na ktoré môže doplatiť celé Slovensko,“ dodal podľa TASR.

Líder Hlasu Peter Pellegrini už avizoval, že poslanci Hlasu podporia návrh, pod ktorým sú podpísaní. Odmieta, že by išlo o nové spojenectvo. Podľa neho ide o konštruktívny postoj, keďže ako opozičná strana sú pripravení podporiť akýkoľvek návrh na odvolanie premiéra, vlády a ministrov. Za návrh budú hlasovať aj poslanci Smeru.

Za vyjadrenie nedôvery vláde bude zrejme hlasovať aj koaličný poslanec Martin Borguľa zo Sme rodina. Uviedol to na sociálnej sieti ešte pred hlasovaním o odvolaní ministra vnútra Romana Mikulca.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0