Ministerstvo schválilo používanie ivermektínu na boj proti Covidu

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR schválilo používanie liečiva ivermektín na boj proti koronavírusu. Na terapeutické využitie sa nateraz môže na Slovensku používať pol roka. Informovala o tom v stredu hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že liek bude okrem nemocníc dostupný aj v lekárňach na lekársky predpis.

27.01.2021 12:14
debata (121)

Rezort zdravotníctva uviedol, že ide o antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri ochorení COVID-19. „Podporuje to narastajúci počet štúdií, ktoré poukazujú na jeho účinnosť nielen v rámci in-vitro a zvieracích modelov, ale aj v mnohých klinických podaniach z centier a krajín z celého sveta. Liek sa bude podávať ako súčasť ďalšej liečby. Je už registrovaný vo viacerých krajinách, napríklad vo Francúzsku, USA, Švédsku a Nórsku,“ priblížila Eliášová.

Liečivo bolo doposiaľ na Slovensku neregistrované, povolenie mu šéf rezortu zdravotníctva dal na terapeutické využitie po tom, čo na ministerstvo v utorok doručili žiadosť hlavného odborníka pre infektológiu MZ SR Ivana Schrétera o skupinové povolenie neregistrovaného lieku pre potreby zdravotníckych zariadení v SR.

Eliášová doplnila, že jeho hlavnou indikáciou je profylaxia a liečba pacientov s ochorením COVID-19.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #MZ SR #Covid-19 #ivermektín