Začervenané, bolestivé, opuchnuté alebo krvácajúce ďasná môžu byť nielen príznakom ochorenia parodontu, ktoré vzniká pôsobením baktérií zubného kameňa a povlaku na povrchu zuba, ale aj kardiovaskulárneho ochorenia. Štúdia z roku 2010, ktorú vykonali vedci z Americkej akadémie parodontológie (AAP), odhalila, že prevalencia parodontálnych ochorení môže byť podceňovaná až o 50 percent. Odborníci sa domnievajú, že zlý krvný obeh v dôsledku srdcového ochorenia môže byť základnou príčinou periodontálnych ochorení. Vedci tiež skúmajú, či sa rovnaké baktérie podieľajú na ochorení ďasien aj na tvorbe plaku v koronárnych tepnách. Prevencia vzniku parodontitídy je rovnaká, ako pri prevencii zubného kazu. Pri problémoch s ďasnami s návštevou zubára neotáľajte, v ohrození totiž môže byť nielen váš chrup, ale aj srdce.Pixabay
StoryEditor

Rakovinu spôsobuje aj pokazený zub či zlá protéza. Liečba je obtiažna

26.02.2021, 13:06
Nádory ústnej dutiny tvoria zhruba päť percent všetkých prípadov rakoviny. Vplyv na vznik zhubného novotvaru môže mať fajčenie, alkohol, genetické predpoklady, nedostatočná imunita, ale aj zle ošetrené zuby alebo nevhodná protetická náhrada. Liečba niektorých nádorov je veľmi obtiažna.

Nádory ústnej dutiny sa častejšie objavujú u mužov ako u žien, a to v pomere 6: 1. Vyskytujú sa už u pacientov okolo štyridsiatich rokov, najčastejšie sú u ľudí okolo šesťdesiatky.

Tieto údaje vychádzajú podľa stomatológa Bořka Slezáčka z kliniky Dental Office H33 zo štatistík strednej Európy. Napríklad v Spojených štátoch je výskyt oveľa menší a vo východnej Ázii naopak oveľa častejší.

Bolestivé už v ranom štádiu

V ústnej dutine sa môže vyskytnúť celá rada zhubných nádorov, ktoré pochádzajú z rôznych tkanív. "V prvom rade sú to nádory vzniknuté zo sliznice - z epitelu, ktoré sú najčastejšie.

Menej časté sú nádory zo spojivového tkaniva, ako sú svaly, väzivo, kosti, šľachy, tuk, ďalej zo zubných zárodkov a zo slinných žliaz," povedal pre iDNES.cz lekár Slezáček.

Zo sliznice podľa neho vznikajú dva typy nádorov - zo základnej vrstvy sliznice a z medzivrstvy. Nádory sa zvyčajne prejavia vznikom vredu alebo hrčiek v perách, v jazyku. Tieto hrčky sa vzápätí tiež rozpadnú na vred.

"Vzhľadom k bohatej inervácii v ústnej dutine bývajú už v ranom štádiu viac či menej bolestivé, v neskoršom štádiu so sebou nesú dokonca kruté bolesti," upozornil Bořek Slezáček.

Okolie vredu je zapálené, pretože sa infikuje mikroorganizmami, ktorých je v ústnej dutine obrovské množstvo. "Spodina vredu je zatvrdnutá. Pomerne vzápätí sú hmatateľné regionálne lymfatické uzliny," vysvetlil lekár.

Za vznik môže zlá hygiena a alkohol

Všeobecne platí, že za vznikom nádorov sú mechanické, chemické, termické, ale aj sociálne dôvody. "Veľký vplyv má zlá hygiena ústnej dutiny, fajčenie, alkohol, zvlášť tvrdý alkohol. Mechanické dráždenie neošetrenými či zle ošetrenými zubami alebo nevhodnými protetickými náhradami. Istú rolu môže hrať aj chybne nastavený imunitný systém a genetika," povedal psychiater Bořek Slezáček z kliniky Dental Office H33.

Liečenie nádorov je všeobecne komplexné, a to isté sa týka aj nádorov v ústenj dutine. Spočíva v diagnostike a presnej lokalizácii.

Následná liečba je chirurgická, rádiologická a chemoterapeutická. Môže to byť aj ich kombinácia. Záleží na biologickej aktivite, histologickom zložení a polohe nádoru.

"Prognóza pri nádoru pery a tváre je veľmi dobrá, pri jazyku a spodiny ústnej dutiny je výrazne horšia. A to vzhľadom k vyššej biologickej aktivite a anatomickým pomerom, jazyk je silne pohyblivý s bohatým a lymfatickým zásobením," dodal lekár Bořek Slezáček.

01 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým 02 - Modified: 2024-04-04 10:29:40 - Feat.: - Title: Svojho času mediálny mág Fedor Flašík, skončil v nemocnici. Má opäť problém s rakovinou? 03 - Modified: 2024-04-03 09:32:56 - Feat.: - Title: Krásna Denisa z MasterChefa podľahla nádorom v mozgu. Mala iba 35 rokov, zostala po nej dcérka: Odkaz od manžela 04 - Modified: 2024-03-26 11:30:00 - Feat.: - Title: Najskôr vtipkovali na jej účet, teraz sa ospravedlňujú. Ako celebrity reagujú na správu o diagnóze Kate Middleton? 05 - Modified: 2024-03-25 10:08:26 - Feat.: - Title: Odborník na kráľovskú rodinu Abrahám: "Bol som priamo v Kensingtonskom paláci, keď oznámila, že má rakovinu." Čo sa dialo?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. apríl 2024 02:41