V Nemecku zhorela zbierka historických autobusov. Osudný im bol ten najnovší!

V depe stuttgartského mestského dopravného podniku došlo k tragédii. Našťastie bez obetí na životoch. Plamene však pohltili viac ako dve desiatky staručkých autobusov, ktoré tamojší dopravca chránil ako oko v hlave. Vinník je známy a asi ani neprekvapí, kto ním bol.

22.10.2021 18:00
debata (13)
Zbierka historických autobusov v Stuttgarte sa... Foto: SBB
SSB - Požiar autobusov v Stuttgarte Zbierka historických autobusov v Stuttgarte sa neubránila „útoku novej techniky“. Požiar elektrického autobusu sa rozšíril aj na ne.

Požiare elektromobilov nie sú ničím výnimočným. Neexistujú síce štatistiky, ktoré by potvrdzovali, že autá s elektrickým pohonom horia častejšie ako tie konvenčné, možno sú len ich požiare viac medializované, ale jedno je isté. Požiar elektromobilu je oveľa ničivejší. Intenzita horenia batérií spôsobuje, že sa ťažko likviduje, a navyše musia byť uhasené elektromobily ponorené do bazénu s vodou, pretože aj po niekoľkých hodinách či dokonca dňoch hrozí opätovné vzplanutie akumulátorov. To zároveň znamená, že horiace elektromobily sú oveľa nebezpečnejšie pre svoje okolie a často spôsobia veľké škody.

Chevrolet Bolt - požiar Čítajte viac Horiace Bolty: LG odškodní General Motors sumou 1,9 miliardy dolárov

Toto sa stalo osudné zbierke historických autobusov stuttgartského dopravného podniku SSB. V depe, kde týchto viac ako dvadsať pamätníkov starých čias parkovalo a kde sa o ne s láskou staral tím renovátorov, ich pohltili plamene. Zničené, a to do tla, boli napríklad modely Mercedes-Benz O307, O322 alebo O317. Vydržali desiatky rokov, kým vedľa nich nezaparkoval posol nových čias – elektrický autobus tej istej značky. Dopravný podnik totiž pripravoval prezentáciu elektrickej novinky s kulisou jeho predchodcov. Bola to fatálna chyba. Horiaci elektrobus vzal so sebou do hrobu všetko navôkol. S požiarom muselo bojovať až 200 hasičov.

Požiar zbierky áut - Veľká Británia Čítajte viac Hasiči ukázali následky požiaru superáut. Je z toho do plaču

Tím sa síce podarilo požiar lokalizovať a následne uhasiť, ale zachrániť historické dedičstvo bolo nad ich sily. Našťastie nedošlo k žiadnym stratám na životoch. Reakcia na seba nedala dlho čakať. Stuttgart po udalosti oznámil, že kým nebudú vyšetrené všetky príčiny, ktoré viedli k zničujúcej nehode, stiahne elektrické autobusy z prevádzky. Nešlo pritom o prvý požiar elektrobusu v Nemecku. Evidované sú viaceré prípady. Riziká spojené s elektrickými autami vnímajú aj ďalšie mestá, ktoré zakázali parkovať elektromobilom v garáži a dokonca poisťovne, ktoré zvýšili poistenie nehnuteľností tým klientom, ktorí nabíjajú svoje elektromobily doma.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #autobus #Stuttgart #autobusy #veterány #elektrický autobus
Články podľa značiek