17.5.2021 13:18 | Správy

Bill Gates zrejme odišiel z Microsoftu nedobrovoľne. Tvrdia to nové odhalenia

Zdroj: Wikimedia Commons/MSC

Spoluzakladateľ Microsoftu sa zároveň rozvádza so svojou manželkou.

Hoci vlani v marci sa svet točil najmä okolo opatrení proti šíreniu koronavírusu, médiami pomerne rýchlo obletela prekvapujúca správa.

Ako sme písali aj v samostatnom článku, Bill Gates odstúpil z predstavenstva Microsoftu. Najnovšie správy naznačujú, čo údajne skutočne stálo za týmto rozhodnutím. Na tému upozorňuje web Neowin.net.

Čítajte aj Koniec ďalšej éry: Bill Gates odstupuje z predstavenstva Microsoftu

Podľa najnovších zistení od dobre informovaných zdrojov, s ktorými prišiel popredný ekonomický list Wall Street Journal, bol rozchod Billa Gatesa s jeho firmou napokon oveľa menej „priateľský“, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať.

13. marca 2020 totiž Gates ako spoluzakladateľ Microsoftu a bývalý výkonný riaditeľ tejto firmy odstúpil zo správnej rady – tri mesiace po tom, ako bol do nej opätovne zvolený. Zároveň v rovnakom čase oznámil aj odchod zo správnej rady Berkshire Hathaway. Ide o investičnú spoločnosť, za ktorou stojí miliardár Warren Buffet.

Formálne bolo oznámené, že Bill Gates sa chce ešte viac venovať svojej vtedy už v podstate hlavnej činnosti – filantropii v rámci svojej nadácie Bill & Melinda Gates Foundation. To síce bola pravda, no Gatesa podľa najnovších zistení mali k tomuto „dobrovoľnému odchodu“ prinútiť okolnosti. A tie nepôsobia práve najlepšie aj v kontexte s ďalšími udalosťami.

Wall Street Journal totiž deklaruje, že na sklonku roka 2019 členovia správnej rady najali právnickú firmu za účelom vyšetrovania údajného mileneckého vzťahu Billa Gatesa s nemenovanou zamestnankyňou Microsoftu. Vzťah medzi nemenovanou inžinierkou Microsoftu a Gatesom mal trvať dokonca niekoľko rokov.

V rámci vyšetrovania celej kauzy mali niektorí členovia správnej rady Microsoftu naznačiť, že nie je vhodné, aby bol Gates kvôli týmto obvineniam vo svojej funkcii. Išlo navyše o zhodné obdobie, kedy prepukla kampaň #MeToo. Ak by popredný predstaviteľ Microsoftu bol taktiež predmetom #MeToo, pre firmu by to mohlo mať nepríjemné následky. Napríklad smerom k investorom a obchodným partnerom.

Bill Gates však napokon podľa dostupných správ všetkých predbehol a ešte pred prijatím akéhokoľvek rozhodnutia zo strany „vyšetrovacej komisie“ oznámil spomínané kroky a odstúpil zo svojich pozícií.

Stále však nemusel pretrhnúť všetky nitky s firmou, ktorú pôvodne zakladal – pôsobil v pozícii technologického konzultanta alebo poradcu popredným predstaviteľom Microsoftu.

Hoci ide o neoficiálne informácie, zapadajú do kontextu predovšetkým udalosti, ktorá bola oznámená začiatkom tohto mesiaca. Najmä bulvárne médiá riadne rozmazali oznámenie, že Bill Gates sa rozvádza so svojou manželkou Melindou. Spolu boli 27 rokov.

Čítajte aj Bill Gates a jeho manželka Melinda sa rozvádzajú

O rozvod mala požiadať práve Melinda, pričom podľa nej „manželstvo je nenávratne rozbité“. Veľmi rýchlo sa objavili správy, že dôvodom mali byť Gatesove (viaceré) romániky.