Koronavírus: Očkovanie v Británii bude ďalej pokračovať podľa veku, nie povolania
26.2.2021 15:44
akt. 22.06.2021 04:19

Koronavírus: Očkovanie v Británii bude ďalej pokračovať podľa veku, nie povolania

Uložiť článok
Ľudia v Spojenom kráľovstve budú v ďalšej fáze očkovania proti ochoreniu COVID-19 uprednostňovaní na základe veku - nie podľa povolania - s cieľom zabrániť spomaleniu procesu očkovania.

Britská vláda oznámila, že hneď po zaočkovaní zraniteľných skupín obyvateľstva a osôb vo veku nad 50 rokov prídu na rad ľudia vo veku 40-49 rokov.

Výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI) uviedol, že tento postup „poskytne najväčší prínos v čo najkratšom možnom čase".

Uprednostňovanie niektorých povolaní ako napríklad učiteľov alebo policajtov by mohlo proces očkovania skomplikovať a spomaliť. Niektorí ľudia zo zraniteľných skupín obyvateľstva by následne boli vystavení riziku dlhšie.

Hovorca britskej vlády potvrdil, že týmito odporúčaniami sa budú riadiť všetky štyri historické krajiny Spojeného kráľovstva - Anglicko, Severné Írsko, Škótsko i Wales. Vek bol podľa hovorcu vyhodnotený ako „najvýznamnejší činiteľ v spojitosti s úmrtnosťou, chorobnosťou a hospitalizáciami".

Predseda JCVI Wei Shen Lim takisto uviedol, že vek je „dominantný činiteľ".

Spojené kráľovstvo začalo s očkovaním na začiatku decembra 2020. Vakcínu už odvtedy podľa Sky News dostalo viac ako 18 600 000 ľudí.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Koronavírus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.