Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po výbuchu plynu v prešovskom paneláku ostali len základy. Mali by na nich vybudovať novú bytovku
Zdielať na

Po výbuchu plynu v prešovskom paneláku ostali len základy. Mali by na nich vybudovať novú bytovku

PREŠOV / Na základoch, ktoré ostali po výbuchom zničenej bytovke v Prešove, zrejme vznikne nový bytový dom. Praje si to časť majiteľov pôvodných bytov. Táto nová stavba už ale nebude mať toľko poschodí ako pôvodný panelák

6. december, rok 2019. O dvanástej hodine a desiatej minúte sa prešovským sídliskom ozvala dunivá rana. V paneláku, v ktorom žili a bývali ľudia, vybuchol plyn.

Mojmír Květoň bol vtedy predsedom spoločenstva vlastníkov bytov na Mukačevskej 7. Dnes už je toto spoločenstvo pred zánikom a po paneláku s popisným číslom 7 ostali len základy. Na tých by mala teraz vyrásť bytovka. Bytovka bude iná. Už nebude mať 12 poschodí ako pôvodný panelák a na prvých troch poschodiach budú namiesto bytov parkoviská. "Tri poschodia parkovacie, tie obývateľné poschodia budú od toho tretieho-štvrtého poschodia. To znamená 5 obytných, 8 poschodí celkovo," potvrdil Květoň. Prvé tri podlažia pre autá majú byť spojené s výťahom. Využiť plánujú základy, ktoré tam ostali. 

Pôvodné plány boli rôzne 

Od pietneho miesta až po malý parčík s pomníkom a spomienkou na tých, ktorí pri výbuchu zahynuli. Tí, ktorí sa ale na pôvodné miesto nechceli, alebo nedokázali vrátiť si stavajú svoj sen inde. Napríklad aj v podobe domčeka bez zavedeného plynu, ako pani Ingrid, ktorá mala byť na najvyššom poschodí a naproti nej bývala jej mama.

Stále však boli medzi vlastníkmi takí, ktorí by sa chceli vrátiť na pôvodné miesto. Niektorí vlastníci, ktorí chcú stavať sa však ešte stále nedohodli so všetkými majiteľmi podielov pozemku na ich odkúpení. Bývalý predseda spoločenstva vlastníkov bytov verí, že sa to podarí. "Vykupujeme podiely. Od pôvodných vlastníkov mám vykúpených 29 podielov a zostáva nám tam myslím, že 8," povedal Mojmír Květoň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy