Celoplošný skríning Zúčastnili sa na ňom takmer 3 milióny ľudí, no otvorenie škôl je stále neisté

Lukáš Kekelák
Lukáš Kekelák

Testovanie odhalilo 36 547 pozitívnych, čo predstavuje pozitivitu 1,24 percenta. Najhoršie je na tom okres Dunajská Streda, ktorý predbehol Topoľčany.

Testovanie odhalilo 36 547 pozitívnych, čo predstavuje pozitivitu 1,24 percenta. Najhoršie je na tom okres Dunajská Streda, ktorý predbehol Topoľčany.

Lukáš Kekelák

Lukáš Kekelák

Zúčastnili sa na ňom takmer 3 milióny ľudí, no otvorenie škôl je stále neisté
Foto – TASR/Martin Baumann

Na plošnom testovaní sa zúčastnilo 2 949 019 ľudí. Z toho pozitívnych bolo 36 547, čo predstavuje pozitivitu 1,24 percenta. Oproti priebežným výsledkom sa na druhom kole skríningu nezúčastnia okresy Bratislava a Kežmarok. Testovanie sa, naopak, zopakuje v Dolnom Kubíne a vo Zvolene.

Premiér Igor Matovič zhodnotil, že oproti minuloročnému celoplošnému testovaniu v novembri sa situácia z hľadiska percenta pozitívnych zhoršila. V danom čase bola na úrovni 1,06 percenta. Účasť bola tentokrát nižšia, no podľa premiéra vyššia, akú očakávali.

Hranica rozdelenia okresov je na úrovni jedného percenta, presne 1,01. Matovič opäť hovorí, že odhady dátových analytikov boli podľa neho „mimoriadne nepresné“ a skríning podľa neho ukázal, že testovanie má zmysel.

Najhoršie je na tom po zverejnení finálnych výsledkov okres Dunajská Streda, ktorá predbehla Topoľčany vyhlásené po predbežných výsledkoch za najhorší okres. Len v Dunajskej Strede sa ukázalo vyše 2500 pozitívnych ľudí, čo predstavuje pozitivitu 3,31 percenta. 

Premiér vyzval ľudí s negatívnym výsledkom, aby boli naďalej opatrní. Všetkých pozitívnych požiadal o obtelefonovanie svojich kontaktov a izoláciu. Poďakoval tiež samosprávam a všetkým zložkám, ktoré pomáhali s organizáciou testovania.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí tvrdí, že viaceré samosprávy si aj napriek dobrému výsledku v celoplošnom testovaní plánujú svojich obyvateľov opäť pretestovať, hoci by tak už robiť nemuseli.

„Táto intervencia bola nevyhnutná a potrebná,“ skonštatoval minister Krajčí a poznamenal, že čísla napriek platnému lockdownu neklesajú. Verí, že efekt testovania sa prejaví aj v poklese počtov ľudí v nemocniciach a mŕtvych.

Matovič považuje za krátkozraké, ak samosprávy, ktoré tesne minie druhé kolo, odmietnu zorganizovať testovanie. Myslí si, že by bolo lepšie, keby sa do testovania zapojili aj zamorenejšie obce či mestá nachádzajúce sa v lepších okresoch.

Konzílium zváži zmenu COVID automatu

Minister vnútra Roman Mikulec povedal, že témami zasadnutia Ústredného krízového štábu boli aj možné úpravy COVID automatu, spoločný postup členských štátov v boji s pandémiou a novými typmi mutácií nového koronavírusu, ale aj koordinácia voľného pohybu po Európe či očkovacie certifikáty. Rovnako jednou z tém bola aj otázka otvárania škôl.

V súvislosti s tým sa vo štvrtok stretne konzílium odborníkov, ktoré by malo zvážiť prípadné sprísnenie Covid automatu. Marek Krajčí vraví, že tvorcovia automatu si za súčasnou podobou stoja.

Stretnutie pokladá za „extrémne dôležité“. Podľa Krajčího je dnes na mieste uvažovať o ďalšom predĺžení sprísnených opatrení. „To, čo vyzeralo ako pozitívne pred týždňom, sa dnes tak už nejaví,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva na margo toho, či sa od 1. februára vrátia deti do škôl. 

Premiér i minister zdravotníctva nevylučujú, že škôlkari, žiaci prvého stupňa a končiacich ročníkov by sa vrátili do škôl len v niektorých regiónoch, ktoré majú aktuálne priaznivejšiu epidemiologickú situáciu. Rozhodnutie ohlási s ministrom školstva vo štvrtok. Branislav Gröhling pripustil, že otváranie škôl sa môže líšiť podľa situácie v jednotlivých regiónoch.

Ani po zapnutí covid automatu 8. februára sa podľa Krajčího neskončí zákaz vychádzania. Nebude však platiť pre cestu do prírody, lekárne či obchodu. Ak bude región v čiernej farbe, ľudia budú potrebovať negatívny test na cestu do práce. 

Nemocnice sú stále na hranici možností

Každá nemocnica dnes funguje na kraji svojich možností. V nemocniciach sa momentálne nachádza 3500 pacientov a denne umiera priemerne 100 ľudí. Na JIS je hospitalizovaných 256 pacientov a na pľúcnej ventilácii je napojených 310 ľudí.

Neklesajúci počet pacientov v nemocniciach si minister zdravotníctva vysvetľuje tým, že viacero ľudí si prechádza ochorením bez toho, aby o tom vedelo a potenciálne tak šíri ochorenie ďalej. Preto tiež vyzdvihuje celoplošné testovanie, ktoré podľa neho pomohlo nájsť možných prenášačov infekcie. Rovnako dúfa v postupný pokles hospitalizovaných.

Krajčí je sklamaný z Úradu verejného zdravotníctva, že doteraz nezačal vo väčšom overovať prítomnosť britskej mutácie testami vyrobenými firmou Pavla Čekana. Dúfa však, že sa to čoskoro zmení. Pokladá za pravdepodobné, že v najviac postihnutých okresoch je nový variant koronavírusu výrazne rozšírený.

Úrad verejného zdravotníctva je pripravený používať testy odhaľujúce britskú mutáciu, problémom sú zatiaľ nenaskladnené testy zo Správy štátnych hmotných rezerv.

Takisto odporúča, aby ľudia v hromadnej doprave okrem nosenia respirátora radšej nekomunikovali ani netelefonovali, a tak potenciálne nešírili vírus.

Vláda zatiaľ neplánuje ľuďom rozdávať respirátory FFP2. Premiér tvrdí, že sa dajú kúpiť v obchodoch za dobré ceny. Vláda podľa jeho slov uvažovala nad nákupom testov na zisťovanie koronavírusu zo stolice. Matovič tvrdí, že tento test dokáže vírus v stolici identifikovať o dva dni skôr ako PCR test. Nakoniec sa preň nerozhodli, pretože môže zachytiť vírus aj u vyliečeného človeka.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia