Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V nedeľu zasiahlo Gazu 100 rakiet. Premiér Izraela hovorí o mieri a obnovení zastrašujúceho pocitu
Zdielať na

V nedeľu zasiahlo Gazu 100 rakiet. Premiér Izraela hovorí o mieri a obnovení zastrašujúceho pocitu

GAZA / Nočné bombardovanie v Gaze v nedeľu, 17. mája, sa považuje za najsilnejšie od začiatku sporu medzi Palestínou a Izraelom. V priebehu jedného týždňa je zo strany Palestínčanov evidovaných 198 mŕtvych a 1 300 zranených, medzi obeťami je aj 58 detí. Izrael zaregistroval desať obetí. Záchranári tvrdia, že tento katastrofický stav je horší ako počas vojny v roku 2014.

Izraelská armáda v noci z nedele na pondelok posilnila bombardovanie palestínskeho pásma Gazy. Na mesto Gaza vypustilo viac ako sto rakiet. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa armádneho prehlásenia bolo zničených 15 kilometrov ciest a domy deviatich veliteľov radikálneho hnutia Hamás. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze oznámilo, že o život prišiel ďalší Palestínčan. 

Premiér Izraela hovorí o mieri a obnovení zastrašujúceho pocitu

V rozhovore pre reláciu Face the Nation spoločnosti CBS povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, že vojenské operácie budú "nejaký čas" pokračovať v "plnej sile". V televíznom príhovore potvrdil, že Izrael "chce, aby hnutie Hamás tvrdo zaplatilo" a zároveň chce "návrat mieru, bezpečnosti a obnoviť zastrašujúci pocit".

Nočné bombardovanie sa považuje za najsilnejšie od začiatku sporu

Najviac obetí za jediný deň si vyžiadalo nedeľné bombardovanie, pri ňom zomrelo 42 Palestínčanov. V noci izraelské útoky značne poškodili 3,5 metrový dom v Gaze. Jeho obyvateľov vopred varovali, aby dom opustili. Pri výbuchu továrne bol zasiahnutý jeden Palestínčan. Za týždeň bojov je zo strany Palestínčanov evidovaných 198 mŕtvych a 1 300 zranených. Medzi obeťami je aj 58 detí. Izrael zaregistroval desať obetí. 

​Izraelská armáda oznámila, že pri jednom nálete zomrel veliteľ islamského džihádu Husám abú Harbíd. Viedol severnú divíziu a podľa vyjadrení armády sa podieľal na útokoch zameraných na izraelských civilistov a vojakov. Hamás a Islamský džihád uviedli, že medzi obeťami je dvadsať príslušníkov ich skupiny. Izraelská armáda tvrdí, že v priebehu týždňa zabila viac teroristov zo spomínaných skupín ako priznávajú.  

"Nálety spôsobujú rozsiahle hmotné škody. Našej jedinej elektrárni, ktorá je v Gaze, dochádza palivo a už v tomto stave je nutné prerušovať dodávku elektriny na 12 hodín," vysvetľuje starosta mesta Gaza Jahjá Sarrádž. 

Armáda uviedla, že od pondelka, 10. mája, uskutočnila 1 180 útokov na Pásmo Gazy. Hamás na Izrael vypálil 3 150 rakiet, z nich 460 hranicou nepreletelo a spadlo na územie pásma Gazy. Letectvo podľa armády uskutočňuje útoky na Pásmo Gazy a zameriava sa práve na teroristov. Zasiahnuté bolo aj stredisko spravodajskej služby Hámasu. 

​Bombardovanie pokračovalo aj ráno. Život v meste sa nezastavil, ľudia išli do obchodu a do práce. "Deti celú noc nespali, aj keď to najväčšie bombardovanie skončilo. To čo sa tu deje je príliš, ale Jeruzalem si zaslúži akúkoľvek obetu," uviedla matka piatich detí pre spravodajskú agentúru Reuters. Súčasným bojom predchádzali rozsiahle nepokoje v Jeruzaleme. Izrael uvádza, že sa snaží šetriť civilistov, ale v nedeľu pri útoku na tunely Hamásu pod diaľnicou v Gaze, bolo zasiahnutých viacero civilných domov, čo si vyžiadalo viacero obetí. 

Z pásma Gazy v noci lietali rakety na izraelské územie. Zasiahnuté boli aj mestá na sever od Gazy. V Beerševe najmenej dve rakety zastavili izraelský protiraketový systém, ďalšie dva dopadli na neobývané územie. "Za 14 rokov svojej práce som nevidel takú mieru ničenia, ani počas vojny v roku 2014," uviedol záchranár Samír Chatib s odkazom na predchádzajúci konflikt medzi Izraelom a Hamásom, ktorý trval 50 dní. 

Dievčatko prežilo v troskách

Sedem hodín prežilo 6-ročné dievčatko v troskách, kým na ňu natrafili záchranári. Precitnutie v nemocnici však nebolo radostné. Väčšina jej rodiny po zrútení budovy v pásme Gazy zahynula. Izrael pripustil, že pri likvidácii objektov Hamásu zahynuli aj civilisti. Jedným z tých objektov mala byť aj sieť podzemných tunelov hnutia Hamás, pri ktorých bombardovaní sa zrútili viaceré budovy. V jednej z nich žila aj 6 - ročná Suzy s rodičmi a štyrmi súrodencami. Po siedmich hodinách ju zachránili. V nemocnici sa stretla s raneným otcom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy