Na hlavný obsah

Vietnam upozornil lekárov, že homosexualita nie je choroba

Ide o dôležitý krok smerom k uplatňovaniu práv LGBTI komunity.

Vietnam upozornil lekárov, že homosexualita nie je choroba
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: unsplash.com

Vietnamské ministerstvo zdravotníctva v dokumente určenom pre lekárov uviedlo, že homosexualita nie je choroba. Vyzvalo ich, aby prestali diskriminovať komunitu LGBTI. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa aktivistov ide o dôležitý krok smerom k uplatňovaniu práv LGBTI komunity. Vo Vietname sa homosexuáli, bisexuáli či transsexuáli často cítia byť vytlačený na okraj spoločnosti.

Rezort zdravotníctva vo svojom oficiálnom dokumente uvádza, že „homosexualita sa nedá liečiť, nie je ju potrebné liečiť a nedá sa zmeniť“. Vyzvalo tiež zdravotníckych pracovníkov, aby rešpektovali odlišnosti vo vnímaní rodovej identity a sexuálnej orientácie.

„Nepovažujte homosexualitu, bisexualitu alebo transsexualitu za chorobu,“ píše sa v dokumente ministerstva.

Hoci je Vietnam považovaný – v porovnaní s niektorými inými ázijskými krajinami – v otázke LGBTI práv za pomerne progresívnu krajinu. Avšak často sa tam šíria dezinformácie o sexuálnej orientácii či rodovej identite, píše AFP.

Podľa správy ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch z roku 2020 niektorí pedagógovia a rodičia učia deti, že homosexualita predstavuje duševnú chorobu. Niektorí miestni lekári dokonca tvrdia, že dokážu príslušníkov sexuálnych menšín „vyliečiť“.

Vietnam zrušil zákaz manželstiev osôb rovnakého pohlavia v roku 2015, ale tieto zväzky zatiaľ plne nezrovnoprávnil s heterosexuálnymi manželstvami. Doposiaľ nezlegalizovali ani proces zmeny pohlavia, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet