Aktuálne 07. december 2022

Nemecká exkancelárka Merkelová priznala zlyhania vo svojej politike voči Rusku

TASR
TASR

„Mali sme rýchlejšie reagovať na ruskú agresivitu,“ uviedla.

„Mali sme rýchlejšie reagovať na ruskú agresivitu,“ uviedla.

TASR

TASR

Nemecká exkancelárka Merkelová priznala zlyhania vo svojej politike voči Rusku
Foto - twitter

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová priznala, že v jej politike voči Rusku sa vyskytli zlyhania. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

„Mali sme rýchlejšie reagovať na ruskú agresivitu,“ uviedla Merkelová v rozhovore pre týždenník Die Zeit, ktorého najnovšie vydanie vyjde vo štvrtok

Jej komentár sa týkal ruskej okupácie ukrajinského polostrova Krym v roku 2014, keď sa členské štáty NATO dohodli, že na obranu vynaložia dve percentá svojho hrubého domáceho produktu.

„Nemecko zvýšilo svoje výdavky na obranu v rámci NATO, ale stále nedosiahlo dvojpercentný cieľ,“ povedala Merkelová. „Dokonca ani ja som každý deň nevystupovala s plamenným prejavom v prospech tejto záležitosti,“ dodala.

Merkelová (68), ktorá bola kancelárkou v rokoch 2005-2021, svoju podporu pre výstavbu nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2 neľutuje. Zákaz tohto projektu by totiž podľa jej slov „nebezpečne zhoršil“ vzťahy Nemecka s Ruskom.

Merkelová okrem toho uviedla, že závislosť Nemecka od ruského plynu nie je výlučne dôsledkom spoločného plynovodu. Povedala, že nadmerná závislosť je spôsobená predovšetkým tým, že Nórsko, Británia a Holandsko dodávajú príliš málo plynu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia