Aktuálne 26. máj 2022

Prolife Americká Oklahoma skončila s potratmi, prijala ich zákaz od oplodnenia

TASR
TASR

Nová protipotratová legislatíva tak patrí k najstriktnejším v USA. Zákon zároveň umožňuje občanom žalovať zariadenia či lekárov, ktorí pomáhajú ženám ísť na potrat.

Nová protipotratová legislatíva tak patrí k najstriktnejším v USA. Zákon zároveň umožňuje občanom žalovať zariadenia či lekárov, ktorí pomáhajú ženám ísť na potrat.

TASR

TASR

Americká Oklahoma skončila s potratmi, prijala ich zákaz od oplodnenia
Guvernér Oklahomy Kevin Stitt. Foto - TASR/AP

Kým predošlý protipotratový zákon v americkom štáte Oklahoma umožnoval vykonať potrat len do šiesteho týždňa tehotenstva, nové sprísnenie zakazuje potraty už od momentu oplodnenia. Výnimkou je vážne ohrozenie zdravia ženy a v prípade tehotenstva, ktoré je výsledkom znásilnenia či incestu, ktoré však musia byť nahlásené na polícii.

Guvernér Kevin Stitt sľúbil obyvateľom Oklahomy, že podpíše akýkoľvek zákon presadzujúci obmedzenie potratov. „Sľúbil som Oklahomčanom, že ako guvernér podpíšem akýkoľvek zákon ochraňujúci život a zameraný proti interrupcii. A som hrdý na to, že sa mi dnes tento prísľub podarilo naplniť,“ uviedol Stitt.

„Keďže život sa začína počatím, tak od tohto okamihu máme ako ľudské bytosti zodpovednosť chrániť život dieťaťa i matky,“ dodal.

Zákon lekárom umožňuje vykonať interrupciu v prípadoch, keď je potrebné vybrať z tela matky „mŕtve nenarodené dieťa, ktoré zomrelo pri spontánnom potrate“ a pri mimomaternicovom tehotenstve. Nevzťahuje sa na používanie antikoncepcie a takzvanej núdzovej antikoncepcie, ktorá sa používa po pohlavnom styku.

Dve zo štyroch oklahomských interrupčných kliník prestali vykonávať zákroky už v máji. Vtedy totiž Stitt podpísal zákon, ktorý zakazuje vykonávanie interrupcií, keď je možné určiť, že dieťaťu v maternici bije srdce. To podľa odborníkov zodpovedá približne šiestemu týždňu tehotenstva, keď mnohé ženy ešte nevedia, že sú tehotné.

V priebehu leta začne navyše v Oklahome platiť ďalší zákon, ktorý definuje vykonanie interrupcie ako trestný čin a neobsahuje výnimky pre znásilnenie či incest. Človek, ktorý vykoná interrupciu, bude môcť byť odsúdený na najviac desať rokov odňatia slobody.

Podobný zákon schválili vlani v americkom štáte Texas, kde sa počet interrupcií následne výrazne znížil, pretože ženy začali chodiť do okolitých federálnych štátov vrátane Oklahomy.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia