Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko čelí žalobe Európskej komisie pre zlú kvalitu ovzdušia. Riešenia pritom ležia na stole
Zdielať na

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie pre zlú kvalitu ovzdušia. Riešenia pritom ležia na stole

BRATISLAVA / Slovensko čelí žalobe Európskej komisie pre zlú kvalitu ovzdušia. Dôvodom je prekročenie stanovených limitov a absencia primeraných opatrení na zlepšenie tohto stavu. Najväčší podiel na znečisťovaní ovzdušia má u nás predovšetkým vykurovanie na vidieku a doprava. Riešenia pritom ležia na stole.

Znečisteným ovzduším je na Slovensku ohrozených približne 400 tisíc domácností. Opatrenia jednotlivých vlád vyhodnotila Európska komisia ako neskoré a neúčinné a preto na nás podala žalobu na Európsky súdny dvor. Keďže nie sme jediná krajina únie s týmto problémom – žalobe čelí až 18 z nich, o riešeniach je ešte priestor diskutovať. Ministerstvo hospodárstva v týchto dňoch predložilo vodíkovú stratégiu, no v najbližších rokoch sa ako rýchlejšie a účinnejšie zdá efektívne využitie plynu.


"Na Slovensku je v súčasnosti takmer stotisíc nevyužívaných plynových prípojok, ktoré sú väčšinou v oblastiach, ktoré majú problém s kvalitou ovzdušia a kde je veľké riziko znečistenia tuhými znečisťujúcimi látkami. Sú to najmä okresy Námestovo, Žarnovica a Rožňava," uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský.

Prechod na čisté zdroje energie je zdĺhavý a nákladný. Ochrana ovzdušia by preto mala byť aj súčasťou plánu obnovy, kde sa treba zamerať na energetickú neutralitu, čo znamená – rozvíjať nielen jednu, ale hneď viacero alternatív.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy