Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Snemovňa reprezentantov schválila návrh, aby bol Washington 51. štátom Únie

Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová (v strede)
Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová (v strede) (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov USA schválila vo štvrtok návrh zákona, v súlade s ktorým by sa hlavné mesto USA - Washington - stalo 51. štátom americkej Únie. Informovala o tom agentúra AP.

Návrh bol v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu demokrati, schválený pomerom hlasov 216-208. AP avizuje, že v Senáte bude schválenie legislatívy oveľa zložitejšie, keďže naňho nebude stačiť len jednoduchá väčšina, ktorú tam majú demokrati. Bude tak potrebné, aby demokrati na svoju stranu získali aj najmenej desať republikánov. Návrh žiada, aby mal Washington ako 51. štát americkej Únie jedného zástupcu v Snemovni reprezentantov a dvoch senátorov. Mesto Washington je pritom tradične baštou Demokratickej strany, pripomína AP.

Súčasťou jeho nového štátu by podľa návrhu nemala byť malá časť územia vrátane Bieleho domu, Kapitolu a parku National Mall, ktoré zostanú federálnym dištriktom. Namiesto federálneho dištriktu District of Columbia by zároveň nový štát mal byť známy ako Washington, Douglass Commonwealth. Toto pomenovanie súvisí so známym abolicionistom Frederickom Douglassom, ktorý žil vo Washingtone od roku 1877 až do svojej smrti v roku 1895.

Pojem "Commonwealth" - spoločenstvo obsahujú nateraz oficiálne názvy štyroch štátov USA - Virgínie, Kentucky, Massachusetts a Pensylvánie. Návrh na vznik 51. štátu mal podporu prezidenta USA Joea Bidena, ktorý vo svojom vyhlásení z utorka označil súčasný stav Washingtonu za "urážku demokratických hodnôt, na ktorých bol založený náš národ".

Biely dom označil Washington za hodný vyhlásenia za štát - s "robustnou ekonomikou, bohatou kultúrou a rozmanitou populáciou Američanov zo všetkých spoločenských vrstiev, ktorí majú nárok na úplnú a rovnakú účasť na našej demokracii".

Viac o téme: NávrhSnemovňaUSAWashington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu