Pri nakrúcaní filmov zahynuli Brandon Lee či Jon-Erik Hexum

Americký herec Alec Baldwin pri nakrúcaní westernu Rust zrejme nešťastnou náhodou zastrelil hlavnú kameramanku a postrelil režiséra filmu Joela Souzu. V histórii to nie je prvý prípad podobnej tragédie. Prinášame výber prípadov zabitia nešťastnou náhodou pri nakrúcaní filmov.

22.10.2021 12:36
Brandon Lee Foto:
Brandon Lee
debata

1965 – Ruský herec Jevgenij Urbanskij zomrel pri nakrúcaní filmu Direktor

V Turkmenistanu pri nakrúcaní filmu Direktor o otcovi prvých ruských nákladných áut Ivanovi Lichačovovi utrpel 5. novembra 1965 ruský herec Urbanskij smrtelné zranenia chrbtice, keďy sa nákladné auto, ktoré riadil, na terénnych vlnách prevrátilo na bok. Režisér Alexej Saltykov po tejto nehode odložil nakrúcanie filmu o šyri roky a pôvodný materiál prakticky vôbec nevyužil.

1967 – Smrť pri nakrúcaní reklamy na Pontiac

V kalifornskom Thousand Oaks zahynuli 19. januára 1967 pri nakrúcaní reklamy na Pontiac kameraman Raffael John Esposito a herečka Brenda Lee Meinsenheimerová, keď sa uvoľnila kamera na aute, čo išlo pred nimi, a preletela predným sklom ich auta.

Alec Baldwin TASR Čítajte viac Herec Alec Baldwin pri nakrúcaní filmu nechtiac smrteľne postrelil kameramanku

1982 – Americký herec Vic Morrow zomrel pri nakrúcaní hororu Zóna súmraku

Pri nakrúcaní scény z filmu Zóna súmraku (Twilight Zone: The Movie) sa 23. júla 1982 z neznámych dôvodov zrútil vrtuľník na scéne. Vrtuľa usekla hlavu Morrowovi a dvom detským hercom. Vedúci produkcie John Landis bol neskôr obvinený zo zabitia, ale nakoinec ho zbavili viny na základe tvrdenia, že si nebol vedomý prípadnej nebezpečnosti danej scény.

Americký herec Jon-Erik Hexum zomrel pri... Foto: Profimedia
Jon-Erik Hexum Americký herec Jon-Erik Hexum zomrel pri nakrúcaní seriálu Cover Up.

1984 – Americký herec Jon-Erik Hexum zahynul pri nakrúcamí seriálu Cover Up

V októbri 1984 zomrel americký herec Jon-Erik Hexum potom, čo sa strelil do hlavy rekvizitnou zbraňou, ktorá nešťastnou náhodou obsahovala ostrý náboj. Stalo sa tak pri nakrúcaní televízneho seriálu Cover Up, keď si Hexum krátil čakanie na ďalšie nakrúcanie tým, že hral ruskú ruletou s revolverom Magnum 44. Strela mu spôsobila masívne krvácanie do mozgu a v nemocnici zomrel.

1993 – Americký herec Brandon Lee zahynul pri nakrúcaní thrilleru Vrana

V zrejme najznámejšom prípade úmrtia nešťastnou náhodou pri nakrúcaní zomrel 31. marca 1993 americký herec Brandon Lee pri tvorbe gotického thrilleru Vrana. Pri scéne, v ktorej mal byť zabitý hlavný hrdina a jeho milenka, bol Brandon zasiahnutý strelou ráže 44 milimetrov z rekvizitnej zbrane, v ktorej uviazol ostrý náboj. V nemocnici pri päťhodinovej operácii našli projektil, ktorý mu preletel bruchom a uviazol v chrbtici. Krátko potom syn filmovej hviezdy a majstra bojového umenia kung-fu Bruce Leeho zomrel vo veku 28 rokov.

Wanda Adamík Hrycová, filmová producentka Čítajte viac Producentka Wanda Adamík Hrycová ku tragédii: Na pľaci reálna zbraň nemá čo robiť!

2007 – Vedúci výpravy David Ritchie pri nakrúcaní filmu Jumper

V januári 2007 pri nakrúcaní sci-fi thrilleru režiséra Douga Limana s názvom Skokan (Jumper) zahynul vedúci výpravy David Ritchie. Zabili ho padajúce úlomky ľadu, horniny a piesku, ktoré boli pripevnené ku stene v exteriérovej scéne a uvolnili sa. Ritchie zomrel na mieste a ďalší zrazený bol prevezený do nemocnice.

2014 – Asistentka kamery Sarah Jonesová zahynula pri nakrúcaní filmu Midnight Rider

Pri nakrúcaní filmu Mignight Rider o americkom rockovom hudobníkovi Greggovi Allmanovi 20. februára 2014 prešiel nešťastnou náhodou asistentku kamery Sarah Jonesovú nákladný vlak. Produkcia filmu nezabezpečila povolenie filmovať na koľajniciach. Podľa amerického magazínu Variety bol režisér snímky Randall Miller vinný zo zločinu neúmyslného zabitia, strávil rok vo väzení a musel sa vyrovnať s rodinou zosnulej. Film nebol nikdy dokončený. Na pamiatku Jonesovej vznikla kampaň Bezpečnosť pre Sarah, ktorá sa usiluje o zvýšenie bezpečnosti pri nakrúcaní filmov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alec Baldwin