Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ekvádorský minister zdravotníctva odstúpil pre škandál s očkovaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zevallos, ktorého v súvislosti s kauzou prednostného očkovania momentálne vyšetrujú, uviedol, že sa rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť vzhľadom na súčasnú politickú situáciu.

Quito 27. februára (TASR) - Ekvádorský minister zdravotníctva Juan Carlos Zevallos odstúpil v piatok zo svojej funkcie. Minister rezignoval pre škandál súvisiaci s neoprávneným prednostným očkovaním niektorých občanov proti ochoreniu COVID-19, informuje agentúra AFP.

Zevallos priznal, že jeho 87-ročná matka aj viacero jeho "blízkych" bolo zaočkovaných vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Zaočkovali ich niektorými zo 42.000 dávok tejto očkovacej látky, ktoré v Ekvádore vyčlenili pre zdravotníkov a zamestnancov opatrovateľských domov pre seniorov, uvádza AFP.

Zevallosov odchod z funkcie oznámil ekvádorský prezident Lenín Moreno na sociálnej sieti Twitter. Zevallosovi sa pri tejto príležitosti prezident poďakoval za prácu počas pandémie, ktorá podľa jeho slov "pomohla zachrániť státisíce životov".

Zevallos, ktorého v súvislosti s kauzou prednostného očkovania momentálne vyšetrujú, uviedol, že sa rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť "vzhľadom na súčasnú politickú situáciu" a so "zámerom umožniť kontinuitu" očkovacej kampane, ktorá sa v krajine začala v januári. Ministrom zdravotníctva bol od marca 2020.

Obdobné škandály súvisiace s neoprávneným predbiehaním pri očkovaní zasiahli v ostatnom čase aj ďalšie dve latinskoamerické krajiny - Peru a Argentínu. Rovnako ako v Ekvádore aj v nich zaočkovali údajne mimo stanoveného poradia viacerých politikov, akademikov, novinárov či športovcov, uvádza AFP.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno na Twitteri v piatok verejnosť uisťoval o tom, že očkovaciu látku dosiaľ nedostal nik z jeho rodiny či priateľov. V Ekvádore, ktorý má 17,4 milióna obyvateľov, dosiaľ zaznamenali vyše 281.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 15.000 úmrtí.